1.319
62

Promovendus geschiedenis

Jelle Bruinsma werkt als promovendus aan het European University Institute in Florence. Daarnaast is hij actief als redacteur van ROAR Magazine: http://roarmag.org.

Communique Occupy de Banken

Het is hoogste tijd om de rollen om te draaien. Voer de druk op de financiële sector op. Te beginnen bij de banken die ons het meest kosten

Afgelopen zaterdag hebben wij de ING-vestiging aan het Rokin te Amsterdam bezet. Met deze actie willen wij een einde maken aan het asociale en onderdrukkende gedrag van banken. Onze actie is niet specifiek bedoeld tegen de ING, maar tegen het huidige economische systeem als geheel en met name de rol die banken hierbinnen vervullen.

Dit artikel is geschreven door het gezamenlijke Communique

Al weken lang worden er in Nederland pleinen bezet gehouden onder de naam Occupy. Deze beweging probeert de bezits- en machtsverhoudingen binnen onze maatschappij ter discussie te stellen en hekelt vooral de asociale bezuinigingen die worden aangedragen als oplossing voor de financiële crisis waar Nederland en de wereld inmiddels al enkele jaren onder lijden.

Het grootste probleem met deze zogenaamde oplossingen is dat iedereen die iets van economie begrijpt weet dat met bezuinigingen de crisis niet op te lossen is. Dat is nooit zo geweest en zal ook nooit zo zijn. De voorgenomen bezuinigingsmaatregelen zijn dan ook geen oplossing, maar een voortzetting van het neoliberale beleid wat deze crisis veroorzaakt heeft.

De burger wordt bestraft voor het asociale gedrag van banken met bezuinigingen op sociale zekerheid in tijden dat de werkgelegenheid en welvaart teruglopen. Dit terwijl banken die in de problemen raken wel kunnen rekenen op steunpakketten.

Dit is niet alleen het geval in Nederland, maar overal in de westerse wereld. In Griekenland wordt dit bijvoorbeeld ook op pijnlijke wijze duidelijk. Banken die hun hand hebben overspeeld worden daar gered met een uitgebreid Europees steunpakket, terwijl de Griekse bevolking kan verrekken. Dit alles wordt in de media weer goed gepraat met grove racistische uitspraken.

De banken veroorzaakten een crisis door te gokken met onze toekomst – pensioenen – te speculeren met primaire levensbehoeften – huizen – maar werden toch uit de brand geholpen toen zij failliet dreigden te gaan.

Nu speculeert de financiële markt, weer op krachten gekomen, met woekerrentes tegen democratie en sociale voorzieningen. Er ontstaat een dictatuur van financiële markten.

Banken hebben niets geleerd sinds hun financiële crisis. Alleen dat ze overal mee weg kunnen komen. Ondanks het miljardeninfuus gaan ze door met hun ongezonde graaicultuur. Hun winsten stijgen de pan weer uit, de bonussen voor de top zijn terug van nooit weggeweest. En waarvoor worden ze beloond? Op het moment dat mensen krediet zoeken, houden ze het vast. Op het moment dat leningen gezocht worden, chanteren ze met de eis om democratie en sociale verworvenheden terug te draaien.

Het is hoogste tijd om de rollen om te draaien. Voer de druk op de financiële sector op. Te beginnen bij de banken die ons het meest kosten.

Onze Centrale Bankiers spelen het spel mee. Goldman Sachs heeft hun voormalig personeel op de voorzittersstoel gekregen van de Europese Centrale Bank. De problemen die zij deels veroorzaakten – door weg te kijken en door werkloosheid aan te wakkeren – leggen zij neer bij de zwaksten. Ze eisen dat de armste Grieken nog armer worden, en beschermen de investeringen van de rijksten met hun monetair beleid.

De politici en hun waakhonden keffen even en kijken de andere kant weer op, want wie weet waar je later nog een gouden boterham kan verdienen…

Als we niet willen dat de 1% onze levens beheerst zullen we zelf in beweging moeten komen. Om de banken te stoppen moeten we zelf in actie komen.
We kunnen niet langer de banken hun gang laten gaan, omdat ze zichzelf “too big too fail” hebben gemaakt. De banken hebben hun krediet verspeeld. Nu is het tijd dat zij zich schikken naar de bevolking in plaats van andersom. We hebben geen keuze. Dit systeem werkt niet voor ons.

Tot nu toe was het motto van de Nederlandse Occupy beweging: “Let’s Talk”. Op deze oproep is door bestuurders en bankiers duidelijk niet ingegaan. Sterker nog, het wordt steeds zichtbaarder dat men probeert de beweging van alle kanten aan te vallen. Een duidelijk voorbeeld hiervan was de gedeeltelijke ontruiming door de politie van Occupy Amsterdam op het beursplein op 8 december 2011.

Praten werkt kennelijk niet om de grove sociale misstanden die wij zien te verhelpen, daarom stelt OCCUPY DE BANKEN dat het tijd wordt om in actie te komen.

De actievorm die wij hebben gekozen is de geweldloze bezetting van een bank. Door middel van burgerlijke ongehoorzaamheid laten we zien dat de banken van ons allemaal zijn en daarom ook onze belangen moeten dienen. Samen kunnen we de macht van de 1% breken en de controle over onze toekomst opeisen.

Iedereen kan een bank bezetten en daarom moedigen we jou aan om ook in actie te komen. Organiseer jezelf met vrienden en gelijkgestemden en bezet de locale bank bij jou om de hoek. “One small step for men, a giant leap for the 99 procent”.

Dit stuk verscheen eerder op de weblog Occupy Banken.

Geef een reactie

Laatste reacties (62)