Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Concentratiekampen voor Marokkanen?

  •  
03-07-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
432 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Daar sta je dan als progressief opiniemaker, islamcriticus en Wildersbestrijder
Jongerenimam Yassin Elforkani pleit ervoor jonge Marokkaanse criminelen naar heropvoedingskampen te sturen. Stelt u zich de reacties – ook op deze site – voor als Geert Wilders met dit voorstel was gekomen.
Een ‘verloren generatie’ wilde jongerenimam Yassine Elforkani de Nedermarokkaanse jeugd nog net niet noemen, maar “dat we met zijn allen een heel groot probleem hebben” staat voor hem vast. Om vervolgens te verzuchten dat  als er niet snel wordt ingegrepen er misschien in de toekomst wel van een verloren generatie zal worden gesproken. Toch een Marokkanenprobleem? “We hebben het te lang onderschat.”
Elforkani zat gisteravond bij Knevel en Van den Brink naar aanleiding van een golf van liquidaties onder jonge Marokkaanse criminelen. En dan hebben we het niet meer over hoerrr-sissers en winkeldieven, maar over de top van de Nederlandse drugshandel. Volgens Elforkani ontwikkelen jonge Nedermarokkanen zich razendsnel van overlastplegers tot topcriminelen. De imam wijst op onmacht en onwil van Marokkaanse ouders. Onmacht, wanneer ouders aangeven hun kinderen niet meer in de hand te hebben en onwil, wanneer zij niet ingrijpen als hun zoon thuiskomt met een scooter van 3000 euro. 
Mijn mond viel open van verbazing toen Elforkani naar oplossingen werd gevraagd: “(Criminele) Jongeren moeten uit hun omgeving worden getrokken, omdat zij niet in staat zijn (…) aan verleiding te weerleggen (sic). Misschien moet je toch denken aan heropvoedingskampen.” Het alternatief voor deze kampen is volgens Elforkani “dat je er op 21-jarige leeftijd gewoon niet meer bent.”
Wow, heropvoedingskampen. Een anachronisme dat ik vooral associeer met de communistische retoriek van Stalins Goelagarchipel en Pol Pots Killing Fields. Concentratiekampen dus.
Wilders Concentratiekampen voor Marokkanen, want blijkbaar vindt Elforkani deze aanpak niet nodig voor criminelen uit andere etnische groepen. Ik probeer mij voor te stellen wat de reactie in de pers en op het net – zeker ook op de site die u nu leest – zou zijn geweest als Geert Wilders met hetzelfde voorstel was gekomen. Ook Andries Knevel vergeleek Elforkani’s voorstel met de onvermijdelijke proefballonnen van de PVV-leider. De imam haalde zijn schouders op: “Dat wil niet zeggen dat Geert Wilders niets goeds zegt.” Om vervolgens nog maar eens te pleiten voor “een harder regime” voor Marokkaanse jongeren, uiteraard wel “in hun eigen belang” .
Daar sta je dan als progressief opiniemaker, islamcriticus en Wildersbestrijder. Aan de ene kant wil je Yassin Elforkani knuffelen vanwege zijn hand-in-eigen-boezem-mentaliteit. Niks wegkijken, bagatelliseren of goedpraten. De imam benoemt en komt zelfs met oplossingen. Alleen… die oplossing klopt niet, kan niet, mag niet. Wanneer Elforkani zegt: ‘heropvoedingskampen!’ moet onze reactie dezelfde zijn als wanneer Wilders voorstelt in Nederland geboren en getogen Marokkanen het land uit te zetten. Dit druist in tegen de normen en waarden van onze rechtsstaat. Doe je dat niet,  geef je eigenlijk toe dat het niet gaat om wat er wordt gezegd in het ‘Marokkanendebat’, maar om wie het zegt. En daar is een woord voor: hypocrisie.
Het accepteren van een zekere mate van criminaliteit is de prijs die onze samenleving wil, kan en moet betalen voor de vrijheid en gelijkheid van haar burgers. Al is die criminaliteit nog zo hard (waarbij je je natuurlijk kunt afvragen hoe zwaar de Nederlandse burger eraan tilt wanneer zware criminelen elkaar afmaken). Een samenleving waarin we bij de bestraffing van – ook jonge – criminelen niet kijken naar etnische achtergrond. Een samenleving zonder concentratie-, pardon, heropvoedingskampen.

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.