676
0

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Condooms onder invloed

Vrijages van vrouwen onder de loep

Zijn vrouwen onvoorzichtig als ze stoned of dronken zijn?

Condoomgebruik wordt bij vrouwen minder als ze gedronken of geblowd hebben. Bovendien drinken en blowen ze meer als ze het doen met mannen die ze nog maar nauwelijks kennen.

Ach, gedrag is vrij ingewikkeld, vooral als het om romantische aangelegenheden en seks gaat.Toch hebben onderzoekers geprobeerd het een beetje in kaart te brengen om zo betere plannen te ontwikkelen voor de preventie van HIV-infectie en andere seksueel overdraagbare aandoeningen.

Wat is de gemakkelijkst groep die onderzoekers die aan een universiteit werken voor handen hebben? Jawel, studenten en in dit geval bestudeerden dan ook de vrouwelijke studenten. Ze legden 1856 vrijpartijen waarover 297 eerstejaars studenten vertelden onder de loep.

Het nieuwe dat de onderzoekers menen te kunnen vertellen is dat gedrag verandert en afhankelijk is van ‘wie’ de partner is.

In een vertrouwde romantische omgeving is er minder drank nodig en ook wordt er minder geblowd. Misschien is het dan niet meer nodig?

Weet je wat het lastige is van onderzoeken die gedaan zijn onder studenten? Het leven van eerste jaar studenten is zo ongelooflijk anders dan dat van andere vrouwen. De eerste jaars zijn voor het eerst alleen en voor het eerst in staat om de echte wereld te onderzoeken….en… onzekerheid…

Waarom zijn die onderzoekers zo blij dat ze dit nu gevonden hebben? Iedereen met een goed stel hersenen kan dit wel ongeveer voorspellen en het heeft geen waarde voor andere vrouwen en mannen.

Het is onderzoek als bezigheidstherapie.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige Gezonde Weetje van de Dag: 
Het Wolffersfenomeen

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (0)