1.751
56

Oud SP-Statenlid provincie Zeeland

Roland van Tilborg (1971, Rotterdam) woont in Sint Maartensdijk en was onder andere SP Statenlid in Zeeland. Hij is iemand die schrijft over actuele zaken en gebeurtenissen maar ook nog wel eens graag terugdenkt aan het verleden en probeert het geleerde naar het heden te vertalen. Steekwoorden die van toepassing zijn op Roland : Atheïst, Darwin, generalistisch, sociaal, open mind, vader, natuur, politiek, milieu, leefbaarheid.

Consumeren of consuminderen? Dat is de vraag

Dank aan het CDA dat ze -onbedoeld- het voedselvraagstuk weer op de agenda hebben gezet

Staatssecretarissen, ministers liegen en kunnen/mogen gewoon blijven zitten!? Het hele sociale voorzieningenstelsel wordt systematisch afgebroken, record aantal werkelozen, en ga zo maar door…. Nee, zegt het CDA wij gaan eens vragen stellen over een havo examen Nederlands en dan specifiek over het opinie artikel van Roos Vonk uit 2010!

De behandeling en beantwoording van dit soort Kamervragen kost zo rond de € 4.000, =. Beter gezegd, kost de belastingbetaler € 4.000,=!! 4000 euro… Daar kan een gemiddeld gezin twee tot drie maanden (gewoon) van leven! 4000 euro… Daarvan kan een verpleegster twee maanden lang haar handen aan het bed houden. 4000 euro… Daarvan kan mijn dochter 40 maanden de bus naar school betalen. En zo zijn er in je nabijheid nog wel vele voorbeelden te noemen.

Pluralistic ignorance (een situatie waarbij een meerderheid van leden van een groep een norm verwerpt, maar ten onrechte veronderstelt dat de meeste andere groepsleden de norm accepteren) waar Vonk aan refereert, is in deze materie uiterst gepast. Helaas is dit op allerlei terreinen in de maatschappij van toepassing. We leven in en maatschappij waar de economie het voor het zeggen heeft. Het grote geld regeert. Zo ook in de voedselindustrie. Een industrie voor voedsel…. Blijf het toch een vreemde term vinden. Iets wat door de natuur ontstaat en of ontstaan is industrieel noemen. Een levende koe, kip of varken ontstaat toch door de natuur? Die komen toch niet uit een fabriek of een printer?

Zou het zo erg zijn dat onze jeugd aan het denken gezet zou worden door dit artikel? Zou het erg zijn dat wij met z’n alle eens aan het denken gezet worden? Zou het erg zijn dat er stukje bij beetje (meer) bewustzijn gaat ontstaan (voor zover dat al niet aanwezig is) dat wij met z’n alle veel en veel te verwend zijn. Zeker op consumeergebied? En dat wij inmiddels verworden zijn tot ‘Homo consumentis’ Ik zeg volmondig: “NEE!”, het zou helemaal niet verkeerd zijn om deze morele discussie (weer) eens aan de gang te slingeren!

Ik heb ooit eens een geweldige lezing mogen bijwonen van Professor Arnold Heertje. En een van zijn mooie uitspraken was : “we moeten van consumeren naar consuminderen”. Dit is op vele aspecten van ons dagelijkse manier van leven toepasbaar en zeker als het gaat om het eten van vlees.

Ik moet het CDA wel nageven dat ze door een tekst van jaren geleden die nu gebruikt is in een examen Nederlands en eigenlijk maar bij een relatief kleine groep onder de aandacht is gekomen, het voedselvraagstuk misschien weer op de agenda krijgen. Maar of de weg die het CDA hiervoor kiest de juiste is, daar zet ik toch wel mijn vraagtekens bij…..

Geef een reactie

Laatste reacties (56)