2.675
7

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Contact met mannen maakt vrouwen nerveus

Ieder dag een gezond weetje. Vandaag: nervosisteit in sociale omstandigheden

Zijn vrouwen zenuwachtiger dan mannen in sociale omstandigheden? Of is dat een sociaal stereotype? Onderzoekers wilden dat uitzoeken en in 18 verschillende landen werden daarvoor bij elkaar 31.000 mensen van gemiddeld 25 jaar oud geïnterviewd. De uitkomsten zijn niet zo opbarend dat we nu eindelijk het antwoord op deze vraag hebben.

Nervositeit bij spreken in het publiek, met contact zoeken met iemand van het andere geslacht, bij het krijgen van kritiek, het is iedereen bekend. We hebben er namelijk allemaal wel in enige mate last van, en een deel van de bevolking heeft er veel last van. Zo zeer zelfs dat het hun sociale leven verlamt.

Via een survey werd met name gekeken naar vijf verschillende terreinen van sociale interactie. Voel je je ongemakkelijk bij de volgende situaties: contact met vreemden, contact leggen met iemand van het andere geslacht, in het publiek spreken, reageren op kritiek en spreken tegen bekende mensen. Uit het onderzoek bleek dat reageren op kritiek mensen het meest nerveus maakt. Daar kan ik me wel iets bij voorstellen. Je gevoel voor eigenwaarde is dan wat geknakt en dan moet je nog iets gaan zeggen ook.

Het grootste verschil tussen mannen en vrouwen was er bij het contact leggen met iemand van het andere geslacht. Vrouwen zijn daar nerveuzer door.

Dus toch? Het verschil bleek maar klein en wat je met zo´n onderzoek niet te weten komt is of het nu komt doordat vrouwen van nature meer gespannen raken door met een man te praten dan andersom of dat het komt omdat het een maatschappelijk verschijnsel is. Omdat mannen meer macht hebben. Voor wat de onderzoekers voor ogen stond was het onderzoek dus misschien niet zo geschikt. De vraag is of het wel wat uitmaakt.

Er is één troost: als je het maar vaak genoeg doet raak je eraan gewend. Gewoon blijven oefenen om met iemand van het andere geslacht te praten.

 

 

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht

 


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (7)