Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Contant geld moet verdwijnen

  •  
11-10-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
98 keer bekeken
  •  
DeGids_Pinnen.jpg
Het nieuwe pinnen maakt de portemonnee overbodig. Goed idee?
Binnenkort begint weer een nieuwe mediacampagne voor het nieuwe pinnen. Er wordt een beroep gedaan op de burgers om nu ook voor kleine bedragen bij bijvoorbeeld de sportkantine of het tankstation de munten te verruilen voor het plastic. Willem de Vocht van Detailhandel Nederland is daar een warm voorstander van. Hij wil het pinnen stimuleren om de veiligheid in de winkel te bevorderen en natuurlijk ook om geld te besparen voor de winkelier. Hij gaat erover in debat met Annemarie Koop van het Nibud.
Kijk en luister live naar het Joop-Debat bij De Gids FM, dinsdag 11 oktober om circa 11:45 uur op Radio 1. Reacties op dit artikel kunnen aan bod komen in de uitzending.
Er kleven ook bezwaren aan dit nog nieuwere pinnen. Ondanks de grote winst op het gebied van de veiligheid zijn er nog wel wat onhandigheden. Waarom zijn dingen die wel goed waren aan het oude pinnen niet meegenomen? Het EMV Projectbureau, dat www.hetnieuwepinnen.nl beheert, waarschuwt op zijn website: “Alvast de pincode intoetsen terwijl de aankopen nog gescand moeten worden is met het nieuwe pinnen niet meer mogelijk. De nieuwe manier van pinnen is even wennen. De handelingen zijn voor uw klanten en uw kassamedewerkers nog geen automatisme. Daarnaast moet de betaalpas in de automaat blijven zitten gedurende de betaling. De klant kan dus niet zijn pas eruit halen en alvast opbergen. Hierdoor voelt het langer aan.”
De klant moet wachten tot alle producten gescand zijn en met een volle boodschappentas in zijn handen betalen. Ook Willem de Vocht vindt dat geen verbetering: “Onze achterban zou het wel fijn vinden als de mogelijkheid terugkomt zodat klanten snel op weg kunnen met hun boodschappen. We begrijpen wel dat het protocol niet zomaar aangepast kan worden. Het systeem bestaat al langer in heel Europa en dat kan natuurlijk niet alleen even voor Nederland worden veranderd.”
Dit lijken slechts kinderziektes, maar er is ook een fundamenteler bezwaar, zegt Annemarie Koop van het NIBUD, dat informeert en adviseert over financiën van huishoudens. Zij onderstreept het belang van cash geld voor de financiële opvoeding van kinderen. En ook voor volwassenen is het belangrijk, aldus Koop: om grip op je budget te hebben en houden heeft contant geld in je portemonnee de voorkeur.

Meer over:

opinie, economie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.