2.997
9

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

‘Copuleer jezelf slank’

Elke dag een gezond weetje van Ivan Wolffers: vandaag over het calorisch verbruik van seks

Mythes, daar hebben we er meer van dan bewijzen. Verhalen met dramatische naklank doen het beter dan nuchtere feiten. Zo zal het verhaal van de man die tijdens een orgasme sterft altijd blijven bestaan, en mannen die er erg van houden zijn daar soms bang voor. Het heeft bij een enkeling geleid tot angst om dood te gaan tijdens het bedrijven van de liefde. Op zich is dat ook weer een dramatisch beeld, want het betekent eigenlijk dat ze bang zijn om te leven omdat ze eraan dood zouden kunnen gaan. Is seks voor mensen met hartklachten echt gevaarlijk? Of behoort het tot de mythes die in onze cultuur altijd zullen blijven bestaan?

Toen ik nog colleges volgde (eind jaren zestig, begin jaren zeventig) legde een vooruitstrevende hoogleraar in de cardiologie uit dat een robbertje neuken ongeveer even inspannend is als honderd meter rennen in hobbeltempo. Voor mannen was de activiteit over het algemeen wat meer inspannend dan voor vrouwen. U snapt misschien wel waarom.

Bovenop
De cardiologieprofessor vertelde ons dan ook dat we hartpatiënten moesten adviseren om hun vrouw bij het bedrijven van seks bovenop te laten zitten en hen al het werk te laten doen. Alsof die dat al niet de hele dag deden. In oktober verscheen onderzoek nummer zoveel om ons op de hoogte te houden van de toestand van het hart tijdens het hebben van seks. Deze keer lag de nadruk echter niet op de risico’s, maar op de vraag of een partij rollebollen als inspanning kan worden beschouwd, en dus gezien kan worden als vervanging van een bezoekje aan de sportschool.

Om daar achter komen werden 21 jonge stellen gevraagd voor een aantal tests. Experiment één: dertig minuten op de loopband. Daarbij werden energieverbruik, hartritme en andere biologische gegevens vastgelegd. Experiment twee: deelnemers kregen een niet al te opdringerige band om de arm mee en de opdracht om gedurende een maand minstens eenmaal per week te vrijen (pardon? Jonge mensen?). Ze moesten ook een vragenlijst invullen over het verschil in ervaring tussen rennen en ketsen.

Calorieën per minuut
OK. Nu wil ik weten wat eruit kwam. Bij seks verbruiken mannen vier en vrouwen drie calorieën per minuut, in vrijsessies die tussen 10 en 57 minuten duurden. Laten we het gemiddelde pakken, ongeveer 30 minuten. Dan staat er bij het recht-op-en-neer bij mannen 120 en bij vrouwen 90 calorieën op de meter. Minder dan bij een half uurtje rennen, maar uit het onderzoek bleek wel dat 98 procent van de deelnemers seks leuker vond dan rennen. Gelukkig maar.

Als ik een goeroe zou zijn, zou ik nu mijn nieuwe dieet lanceren. Afvallen door een omelet zonder brood bij het ontbijt, een lichte lunch met makreel, ’s avonds groente, salade, eieren, en klein stukje vis of vlees naar keuze en drie maal daags neuken. Reken maar dat je afvalt.

En ik zou dvd’s, boeken met titels als ‘De neukwijzer’, ‘Het driebeurtendieet’, ‘Copuleer je zelf slank’ en bundels met erotische verhalen verkopen om schatrijk te worden.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige Gezonde Weetje van de Dag: De mannenblik die vrouwen depressief maakt

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (9)