Laatste update 11:28
2.389
56

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Corona-isolement mag niemand ruïneren

Een samenleving mag niet van individuen eisen dat zij aan de bedelstaf raken voor het algemeen welzijn.

Het kabinet hoopt door testen, testen en nog eens testen de strijd tegen het coronavirus te verfijnen. Wie besmet is of met dragers van het virus in aanraking geweest is, gaat meteen in quarantaine.

cc-foto: vperemencom

Niemand heeft het nog over de financiële gevolgen voor de betrokkenen. ZZP-ers worden meteen brodeloos gemaakt, MKB-bedrijven met een meewerkende baas raken gelijk in het ongerede. Werknemers kunnen zich eenvoudig ziek melden maar dan gaat de rekening onmiddellijk naar de baas. Dat is een ramp in deze tijd van kelderende omzetten en economische crisis. Het kan zelfs het noodlottige duwtje zijn. Dit alles natuurlijk als vanuit huis werken onmogelijk is. Dat zal vaak genoeg voorkomen.

Je mag van mensen best verwachten dat zij een paar weken in isolement gaan om de maatschappij te beschermen tegen een dodelijk virus maar niet als zij daar financieel aan ten onder gaan. Een samenleving mag niet van individuen eisen dat zij aan de bedelstaf raken voor het algemeen welzijn.

Daarom dient de overheid voor compensatie te zorgen als een verdienend gezinslid in quarantaine moet. Dat is een daad van eenvoudige rechtvaardigheid. En ja, het is ook een open einde regeling.

Zorgt het kabinet niet voor die zekerheid – en niet knijperig maar ruimhartig –, dan zullen mensen zich aan het testen onttrekken en bij lichte klachten niet thuis blijven. Dan is namelijk de prijs te hoog.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (56)