1.072
36

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Corrigeer Blok, kraak lege rijksgebouwen

Onverkoopbare rijksgebouwen zullen ingezakte vastgoedmarkt alleen maar verder doen instorten

Hoe verschrikkelijk leeg, fantasasieloos en ontdaan van elke ambitie het beleid van Rutte II is, blijkt uit een bericht dat de media dezer dagen tussen neus en lippen door publiceren: minister Stef Blok wil een derde van de rijksgebouwen in de verkoop zetten. Door de inkrimping van de overheid en de keuze voor flexplekken, blijft er immers veel ruimte over: binnenkort krijgt elke ambtenaar nog maar 0,7% werkplek.

Zo komen alleen in Den Haag al ‘te koop’-bordjes op de ministeries van Buitenlandse Zaken en Sociale Zaken. De kopers zullen wel in de rij staan. Stef Blok verwacht blijkbaar dat zij tegen elkaar op willen bieden om zo’n felbegeerd bouwwerk in handen te krijgen. Er bestaat – gezien de ervaringen – grote kans dat flexplekken over een decennium of wat gezien worden als een van de grote follies en misgrepen uit het ijzeren begin van de eenentwintigste eeuw maar dit terzijde. 

Weggeefprijzen
Denkt de Minister voor de Rijksdienst werkelijk dat de Nederlandse overheid er iets mee opschiet als het in deze rotte crisistijd ongelooflijk veel kantoorruimte op een ingezakte markt gooit? Die rijkskantoren zijn onverkoopbaar of op zijn best voor weggeefprijzen. Bovendien zal de staat verdere belastinginkomsten missen door de nu actief bevorderde verdere instorting van de kantorenmarkt. Die malaise zorgt voor verliezen en kosten die de vastgoedwereld verre te buiten gaan. 

Onverkoopbaar
Het ligt voor de hand naar ándere oplossingen te zoeken als de belastingbetaler met grote hoeveelheden onverkoopbaar vastgoed zit. Als verkopen geen echte optie is, wat doe je dan? Zijn ze om te bouwen tot huurappartementen waar zeer grote vraag naar ontstaat nu steeds minder starters zich een koophuis kunnen veroorloven. En kan dat op een betaalbare manier? Als aannemers nee zeggen of kostbare offertes indienen, zijn er dan andere manieren of andere gegadigden om de verbouw te verzorgen? Zijn de gebouwen bruikbaar als tijdelijk onderkomen voor jonge starters en kleine bedrijfjes? Kijk naar de Shell-toren in Rotterdam waar jongeren nu massaal creatieve en vernieuwende dingen doen op tal van gebieden. 

Maar nee, Blok en zijn duurbetaalde (en niet weg te bezuinigen) staf van hoge ambtenaren weten maar één oplossing: in de verkoop gooien, droogkloterige boekhouders als zij zijn. 

Wellicht wordt het tijd voor een kraakbeweging van boze burgers/belastingbetalers die hun kostbaar gezamenlijk bezit verkwanseld zien. Corrigeer Blok, kraak lege rijksgebouwen.

Volg Han ook op Twitter

Het laatste boek van Han van der Horst is: Nederland, de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (36)