7.033
37

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Corrigerende tik mag, als mamma maar van je houdt

Een strenge of fysieke opvoeding hoeft niet per sé schadelijk te zijn, als het kind maar genoeg liefde krijgt

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Sommige mensen lijken vreemde opvoedingsmethoden te hanteren. Ze beledigen hun kinderen, kleineren ze of dreigen met van alles als ze weer ondeugend zijn. Een corrigerende tik of billenkoek vallen tegenwoordig onder kindermishandeling en zijn bij bepaalde sociale groepen al in onbruik geraakt. Waarom? Omdat de harde lijn vaker zou resulteren in asociaal gedrag op latere leeftijd: agressief, misdadig en overactief.  Nieuw onderzoek laat zien dat dat wel meevalt, als mammie maar van je houdt.

Moederliefde is als levertraan voor de ziel, zou je denken na het lezen van het onderzoek dat werd gedaan met Mexicaans-Amerikaanse adolescenten in New York. De latino opvoedstijl zou gekenmerkt worden door een wat hardere stijl. Als de kinderen maar het gevoel hadden dat hun moeder van ze hield viel de schade door harde opvoeding mee, maar ontbrak dat dan bleek het juist vaak mis te gaan. Warme ouders die goed op hun kinderen reageren zorgen ervoor dat hun kinderen gelukkig zijn en zelfvertrouwen hebben. Het gevoel dat ze afgewezen worden en niet ‘gezien’ worden (men gebruikt het woord respect in deze context meestal) zorgt voor een houding waarbij ze zichzelf niet verantwoordelijk voelen voor hun gedrag en afwezigheid van sociaal verantwoordelijkheidsgevoel, zeggen de onderzoekers.

Het is fascinerend, want als je er goed over nadenkt besef je dat een wereld die verandert, waar beide ouders moeten werken om de hypotheek te kunnen betalen en je dus steeds vaker afhankelijk bent van anderen die je kinderen mee helpen opvoeden (oma’s, opa’s, oppas enzovoort) een hoop verwarring oplevert. Kon misschien ooit vroeger de harde opvoedingslijn wel omdat moeder met haar enorme liefde altijd aanwezig was, dan is dat nu minder voor de hand liggend. Op een gegeven moment waren rijke Amerikanen die hun kinderen principieel niet slaan en altijd redelijk willen praten met hun kinderen zodat ze begrijpen waarom ze niet mogen doen wat ze doen, afhankelijk van goedkope nanny’s en die kwamen vaak uit Latijns-Amerikaanse landen. Die waren veel meer gewend aan de wat hardere opvoeding. Misverstanden vol op. Verborgen camera’s in huis om de nanny te controleren of ze hun kinderen niet mishandelden. Stukken in de krant over juridische zaken tegen nanny’s.

Ik weet niet hoe dat in Nederland gaat, maar ik heb soms wel het gevoel dat het niet slecht zou zijn om ouders een ouderexamen te laten doen. Hoe ga je het doen met die kinderen van je? Niet alleen op het gebied van de eeuwige ouderliefde en de correctie van onhandig gedrag, of hoe je drukke kinderen door hun adhd loodst, maar ook over wat je je kinderen te eten en te drinken gaat geven.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige weetje:
Vreemde vriendschappen

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (37)