Laatste update 17:30
6.678
115

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Critici van Israël moeten voorzichtig zijn bij het kiezen van bondgenoten

Voor je het weet, heb jij óók een Dennis Honing in huis

Als men vroeger bij een Nederlandse talkshow een dolgedraaide salafist nodig had werd Abdelkarim Honing gebeld, die vervolgens als woestijnganger verkleed verscheen om de sharia in al zijn aspecten te verdedigen en begrip te vragen voor de jihad. Zoals het met fanatici wel vaker gebeurt, was het geloof niet bestendig maar het radicalisme wel. Een jaar of drie geleden viel hij van het salafisme af om in de publiciteit terug te keren als duider van de islam, het Midden-Oosten en de multiculturele samenleving. Ook nam hij zijn oorspronkelijke voornaam weer aan: Dennis.  Daarna kreeg hij een ingang bij GeenStijl en aanverwante sites.

De laatste tijd beschikt de misthoorn van extreemrechts over een nieuw kanaal: de internetzender Café Weltschmerz, dat zichzelf ziet als een soort alternatief voor de kneiterlinkse NPO. Daar durven ze de vragen te stellen en de antwoorden te geven die eigenlijk niet mogen in Nederland. Dennis Honing glorieerde daar bijvoorbeeld in een eentje tweetje met makker Leon de Winter. Hij houdt er ook alleenspraken. Die van 20 februari ging over Israël en de joden. Daaruit de volgende citaten:

De moeder van al die opgehouden klauwen, dat is de judofilie.
Als je tegen een jood zegt: ‘Je bent zo´n geldwisselende grootbeneusde pijpenkrullenjongen. Dan is het antisemitisme. Waar komt dat privilege vandaan om met dat type racisme ineens zwaarwegende termen uit de kast te halen?’
Bij mensen logeren en over de financiën gaan na een tijdje.
Waar komt het geld van de PVV vandaan? Van rechtse joden in Amerika.

Radicale oplossing
Dit nu is antisemitisme van het zuiverste water. Het is nauwkeurig het soort taal dat je voor de oorlog in nationaalsocialistische media aantrof. Compleet met de mededeling dat de auteur joodse vrienden heeft. Dennis Honing veroordeelt streng het fysiek aanvallen van afzonderlijke joden en hij beklaagt zijn joodse vrienden, die op sommige plekken in Amsterdam hun keppeltje niet meer durven dragen. Dit is extra bewijs: antisemieten hebben altijd joodse vrienden. En als ze er echt over hebben nagedacht, dan zijn straatterreur en mishandelingen ver beneden hun niveau. Zij bevinden zich op een hoger plan. Zij hebben een maatschappelijk vraagstuk ontdekt dat om een radicale oplossing vraagt.

In zijn betoog voor Café Weltschmerz zet Honing de staat Israël en de joden op één lijn. Hij windt zich er over op dat iedereen die beweert dat hij jood is tot die staat wordt toegelaten, ook als hij Tsjing Tsjang Tsjong heet en als er van DNA-onderzoek geen sprake is. Hij stelt vast dat er veel meer holocausten waren dan die éne, bijvoorbeeld de slavernij, en hij vraagt zich af waarom de joden als het om slachtofferschap gaat altijd zo´n uitzonderingspositie krijgen. Tegelijkertijd poneert hij de stelling dat al die minderheden met al hun beschuldigingen van racisme en achterstelling, hun zieligheidsstrategie hebben overgenomen van de joden. Dennis Honing begrijpt dan ook niet waar al die judeofilie bij rechts vandaan komt en waarom rechtse mensen ineens als ballerina´s beginnen te trippelen zodra Israël of de Joden ter sprake komen.

Historisch antisemitisme
Over Palestijnen is Dennis Honing overigens ook niet mild. Die hebben volgens hem in gastlanden als Koeweit veel schade aangericht op de manier van de zigeuners, want als het om racistisch vooroordeel gaat, dan is Honing breed georiënteerd om het maar zachtjes te zeggen. Hoe dan ook, in de week dat ADO-fans door Amsterdam trekken om de stad te besmeuren met hakenkruizen en daarbij zelfs het beeld van de Dokwerker niet ontzien, is dit een veeg teken. Was dat onwetendheid van die voetballiefhebbers? Ze gingen feilloos op de Dokwerker af. Ze wisten het precies, net zoals Dennis Honing, de nieuwe TV-ster, precies weet waar hij mee bezig is. Het historische antisemitisme van de negentiende en de twintigste eeuw is terug. Zie ook wat er in Frankrijk gebeurde.

Heeft Dennis Honing  dan in Mein Kampf zitten bladeren? Dat zal wel niet. Het antizionisme heeft in radicale moslimkringen sterk antisemitische trekken gekregen compleet met alle bakerpraatjes uit de geschiedenis van de Europese Jodenhaat. Dáár heeft Honing het vandaan.  Om die reden moeten critici van het huidige Israëlische beleid ook zo voorzichtig zijn met de keuze van hun bondgenoten. Voor je het weet, heb jij óók een Dennis Honing in huis. Je vindt ze niet alleen bij extreem rechts. Antisemitisme en Jodenhaat waren trouwens nooit een exclusief kenmerk van het nationaalsocialisme.

De mensen van goede wil zijn gewaarschuwd.

Cc-foto: Pablo Massa

Aanvulling: Café Weltschmerz heeft in een tweet aan twitteraar @wijndelts over de bijdrage van Dennis Honing het volgende gemeld:

Dennis Honing vraagt waarom de tragedie van het joodse volk in de beeldvorming zwaarder wegen dan dat van andere volken. Wij concludeerde geen haat of antisemitisme bij hem. De reacties daarop waren grotendeels wel haatdragend. Daar geven wij geen verdere voeding aan.
Helegaar geen antisemitsme dus. Het is duidelijk hoe bij Weltschmerz de antennes staan afgesteld.

Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (115)