683
2

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Dames, rustig aan zou ik zeggen

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Kan het lichaam van de vrouw minder goed omgaan met de hormonen die bij stress horen?

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Analyse van de gegevens van meer dan 22.000 vrouwen over tien jaar laat zien dat vrouwen met flink wat stress op hun werk 70 procent meer kans op een hartinfarct en 40 procent meer kans op andere problemen van hart- en bloedvaten zoals een beroerte hebben, dan vrouwen met minder stressvol werk.

Stress hoort bij het dagelijks leven en mensen zijn uitgerust om daarmee om te gaan, maar in sommige situaties is de stress veel omvangrijker en kan het lichaam er niet meer mee omgaan. Om dat in kaart te brengen werden banen ingedeeld in vier soorten: banen met lage belasting vragen weinig van je en geven je veel controle over de oplossingen, passieve banen zijn niet veeleisend maar je hebt geen controle over wat er gebeurt, actieve banen zijn veeleisend en geven een gevoel dat je ook controle hebt over wat er gedaan moet worden, en tenslotte banen met hoge belasting, die veel van je eisen en waarin je weinig controle hebt.

Die laatste categorie banen bleek veel vaker samen te hangen met een verhoogde kans op hart- en bloedvaatziekten. Onderzoeken bij mannen lieten iets dergelijks niet zien.

De onderzoekers zoeken naar een verklaring. Kan het lichaam van de vrouw minder goed omgaan met de hormonen die bij stress horen? Zorgen de stresshormonen dat vrouwen meer roken en ongezonde dingen eten? Zelf denk ik dat ze ook eens moeten kijken naar wat de vrouwen naast die banen nog moeten. Ook al werkt een vrouw, ze blijft meestal verantwoordelijk voor het managen van het gezin en je moet je afvragen hoeveel extra stresshormonen er vrij komen bij die taak omdat je in verdraaid weinig controle blijkt te hebben over wat kinderen en manlief doen en het ook flink veel van je vraagt.

Het gezonde weetje van zaterdag nalezen: De bijverschijnselen van 3D-films

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (2)