2.315
3

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Daten op kleur

Elke dag een gezond weetje van Ivan Wolffers: vandaag over etniciteit en seksuele voorkeur

Dit is een Amerikaans onderzoek. Ik zeg het maar onmiddellijk, want anders heb je het hele stuk gelezen en ben je het er om wat voor reden ook niet mee eens, wil je een reden hebben om de informatie te ontkrachten en wat moet je dan? Nou dan kan je in elk geval zeggen dat het misschien wel voor de VS geldt, maar niet voor Nederland.

Een onderzoek naar de eerste contacten op een grote Amerikaanse datingsite met de gegevens van 6,7 miljoen personen laat zien dat de datingvoorkeur niet uitgaat naar witte mannen en vrouwen (wat altijd beweerd werd), maar dat bepaalde multiraciale categorieën juist de voorkeur genieten. De onderzoekers ontdekten dat multiraciale mannen en vrouwen aan de blanke kant van het spectrum vaak populairder zijn dan volledig ‘witten’.

Multiraciale categorieën
Maar dat geldt echter niet voor alle multiraciale categorieën. Aziatisch-blanke vrouwen deden het ’t best bij witte en Aziatische mannen. Aziatisch-blanke mannen en Latino-blanke mannen waren het populairst bij Aziatische vrouwen en Latino vrouwen.

We hebben het hier niet over afgesloten huwelijken, maar over dating, over voorkeuren voor uiterlijk. Het kan dus niet zo maar geïnterpreteerd worden als vooruitgang in de wereld en het uitzicht op een mooie toekomst waarin iedereen uiteindelijk vermengd is en racisme iets is dat alleen nog in het museum te bekijken valt.

Status
Nee, het gaat om verlangens rond uiterlijk die aangewakkerd worden door de continue beeldvorming in reclame en media. Die beïnvloeden onze smaak, die weer samenhangt met onze status, want het omgaan met wat hoog scoort op de datingmarkt roept bewondering op bij andere mannen en vrouwen. Ja, in zeker zin is het een markt, zoals er vroeger een slavenmarkt was waar de mooiste exemplaren ook het meeste geld kostten en het bezit van die slaven dus status meebracht.

Zulke voor(oor)delen blijven voor een deel natuurlijk weer verbonden met wat die eigenschappen representeren. Welke eigenschappen hebben mensen in de loop der tijd aan de mensen met een specifieke achtergrond en uiterlijk toegeschreven? Dat ze gemakkelijker met seks omgaan? Dat ze exotischer zijn? Dat ze het de man of de vrouw meer naar de zin maken? En wat betekent dat dan weer? Dat ze wat andere toegedachte eigenschappen betreft weer slecht scoren? Intelligentie, creativiteit?

Racisme
Interessante onderzoeken geven nooit antwoorden op simpele vragen, maar roepen vragen, gedachtes, discussies op rond ingewikkelde thema’s. En racisme is een gecompliceerd thema omdat er zoveel dingen meespelen die we zelf niet goed door hebben en dat geldt voor zowel Amerikaanse als Nederlandse onderzoeken. Het brengt je bij de wortels van racisme: hoe mensen elkaar beoordelen en waarom.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (3)