1.016
6

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Daterape

Het begint meestal met een beetje onschuldig plagen

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

De Duitsers hebben zo’n typisch Duits spreekwoord met sisklanken en harde ‘k’s’: Was sich liebt das neckt sich. Het wil zeggen dat als je iemand leuk vindt en dat niet goed kunt uiten je hem of haar een beetje plaagt of misschien zelfs pest. Het lijkt erg menselijk en het komt neer op uitdagen omdat je een reactie van een speciaal iemand wilt die speciaal voor jou bedoeld is.

Volgens een overzicht van artikelen die in het Amerikaanse kinderartsenblad Pediatrics over daterape hebben gestaan begint dat meestal op die manier. Een beetje pesten omdat je niets anders durft en dat ontwikkelt zich nooit meer tot iets dat meer liefdevol is. Het gebeurt vaak in milieus waar mensen toch al op zo´n manier tegen en over elkaar praten en daardoor ervaren ze het vaak zelfs niet als verkrachting.

Daterape komt veel voor bij tieners en dat is niet zo vreemd want die zijn vaak nog onhandig in het uiten van hun gevoelens. Dat moet je leren en je kunt het niet afdoen met de nuchter lijkende opmerking ‘ach, dat hoort er nu eenmaal bij’, want misbruik hoort er nooit bij en als je nooit goed leert hoe het wel moet is de kans groot dat je het op latere leeftijd nog doet.

Tieners die misbruikt zijn doen het vaak slechter op school, experimenteren vaker met drugs en hebben grotere kans op eetstoornissen. Op de lange termijn kan dat leiden tot binge drinking, roken, depressies, zelfmoordgedachten en opnieuw in situaties van misbruik belanden. Overigens zijn niet alleen meisjes het slachtoffer, maar bij hen gebeurt het wel vaker, zeker als ze opgevoed worden tot vrouwen die moeten afwachten wat een mijnheer wenst en als die mijnheer dan ook nog zijn spierkracht inzet.

Bijna 10 procent van de Amerikaanse tieners maakt op een of andere manier seksueel geweld tijdens een afspraakje met een partner mee. Ik weet niet hoe dat in Nederland zit en het ligt sterk aan de definitie die je hanteert op welk percentage het uitkomt. Een ruime definitie stelt dat het om fysiek geweld (variërend van slaan, duwen, knijpen tot stompen) of emotioneel geweld (iemand’s gevoel voor zelfwaarde aantasten door schelden, kleineren, beschaamd laten voelen) gaat om een ander te dwingen tot seks die hij of zij eigenlijk niet wil.

O ja, en voor degenen die het graag bagatelliseren: seks is niet uitsluitend met dat ding erin en heen en weer, maar de volledige erotische intimiteit. Het is een prachtige definitie en ook toepasbaar binnen het huwelijk denk ik.

In het artikel op de site Health Day worden allerlei manieren genoemd om daterape te voorkomen: van een soort antecedentenonderzoek, door ouders, van de jongen die hun dochter thuis brengt tot een daterape-code op school. Openheid is denk ik belangrijker. Geef daar maar les over in plaats van over de grondsoort in Oost Drenthe, want het lijkt me een stuk belangrijker. Zodat je leert wat het überhaupt is, zodat je leert hoe je je verweert, zodat je leert dat je het niet mag bagatelliseren. Nog belangrijker is het de tekens te leren begrijpen die vertellen ‘nee mijnheertje, ik heb daar geen trek in’ (dus ‘als ze nee zegt bedoelt ze ook nee’). Daar kun je dan de columns van bijvoorbeeld Asha ten Broeke als leermateriaal voor gebruiken. 

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige weetje: 
De wetenschap van porno

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (6)