1.764
30

Internet Manager @ FunX Radio

De 9/11 van Noorwegen?

Het was gisteren wel heel pijnlijk om te zien hoe snel dat vingertje werd gericht naar ‘de moslims’, voordat er ook maar iets bekend was over de daders

‘Dat de ogen van vele mensen nu maar geopend zijn. Weg met de islam in Europa.’ ‘Fijn hè dat wij zo verdraagzaam en tolerant zijn dat we hele volksstammen van die mensen opnemen in onze maatschappij. En wat krijgen we als dank: minachting van de westerse cultuur, en dood & verderf. Islam is geen vrede, wordt wakker!’ ‘Best wel weer kut dat die vervloekte moslims weer het sprookjesbeeld van links dwarsbomen vandaag. PVV op 1!’

Zomaar een paar reacties op de gruwelijke aanslagen van vrijdagmiddag in Noorwegen, waarbij in totaal meer dan 90 mensen om het leven kwamen. Al snel werd gewezen naar ‘de moslims’. Die zouden achter deze aanslag zitten. Ook de media deden hier vol overtuiging aan mee. De Britse krant The Sun noemde het zelfs al de 9/11 van Noorwegen. Het ging om een terroristische daad, een aanslag van Al Qaeda!

Maar wat nu blijkt, de dader is een blonde dertiger met blauwe ogen met extreem-rechtse denkbeelden. Volgens de Noorse politie was hij actief op extremistische Christelijke sites. Ook schijnt hij bewonderaar te zijn van Geert Wilders en de PVV.

Dat past natuurlijk niet bij het gewenste beeld van de islam-bashers onder ons. Ineens is het dan ook erg stil vanuit dat kamp. Ineens is het geen terroristische aanslag meer maar het werk van een ‘gek’.

Natuurlijk, het had inderdaad een aanslag kunnen zijn vanuit radicaal islamitische hoek. Noorwegen vecht immers mee in Afghanistan en Libië, wat aanleiding zou kunnen zijn voor een aantal zieke geesten om uit naam van de Islam een aanslag te plegen.

Maar het was gisteren wel heel pijnlijk om te zien hoe snel dat vingertje werd gericht naar ‘de moslims’, voordat er ook maar iets bekend was over de daders. Zelfs toen duidelijk was dat het om een blonde Noor ging werd door sommigen gesteld dat hij mogelijk bekeerd was tot de islam.

Gelukkig was het geen moslim, want we weten wat dan de reacties zouden zijn geweest. Het zou het bewijs zijn van het gevaar van de islam en alle moslims zouden hier verantwoordelijk voor zijn. Moslims zouden openlijk afstand moeten nemen van de dader, enz enz. Moeten we nu ook zeggen dat alle blanke rechtse christenen openlijk afstand moeten nemen van deze rechtse terreurdaad?

Nee, wat deze aanslag duidelijk heeft gemaakt is dat extremisme een gevaar is voor ons allemaal. Of het nou vanuit linkse, rechtse, christelijke of islamitische hoek komt. Elke vorm van extremisme moet veroordeeld worden. Geen enkele overtuiging of ideologie is superieur. Het draait allemaal om verdraagzaamheid!

Dit artikel is ook te lezen op funx.nl

Geef een reactie

Laatste reacties (30)