1.619
39

redacteur

Samira Ahli (Amsterdam, 1980) is redacteur. Ze studeerde journalistiek aan de Hogeschool Utrecht, werkte bij verschillende mediabedrijven en maakte de documentaires Ghetto Girls (2006) en Vrouw vs Geweld (2004)

De afleidingsmanoeuvres van de VVD

Waarom de liberalen er nog zo goed voor staan in de verkiezingsstrijd

Een tweet van afgelopen vrijdag heeft me het hele weekend dwars gezeten. Niet constant, want ik heb gewoon een leven, maar af en toe schoot hij me weer te binnen. En als dat gebeurde werd ik er weer een beetje verdrietig van. Het was namelijk een tweet van een VVD’er over duurzaamheid. Tja..

De tweet van VVD’er René Leegte (what’s in a name, right?) las:

Belt journalist, zegt: “in programma van #VVD staat niets over duurzaamheid”. Ik vraag: “wat is duurzaamheid?” Ant: eh, weet ik niet. Zucht!

Dit is een van de redenen waarom de VVD er nog zo goed voor staat in de verkiezingen. Afleidingsmanoeuvres. Want wat staat hier nou eigenlijk? Als we tussen de regels door lezen zien we dat hier staat: De VVD doet helemaal niets om de economie duurzamer te maken, maar wij komen daar lekker mee weg, omdat wij de vraag handig weten te ontwijken. (insert evil laughter)

Laten we ervan uitgaan dat het inderdaad zo is gegaan. In het rechtssysteem dat zij proberen af te breken, verdienen immers ook VVD’ers nog steeds het voordeel van de twijfel. We kunnen dan wel de journalist kwalijk nemen dat hij zo’n onhandige opmerking maakt. Wellicht was het een stagiair, die zich even geen raad wist met het antwoord. Misschien maakte hij zijn zin niet af en wilde hij eigenlijk zeggen: Ik weet het niet, vertelt u het mij maar.

Maar had hij (of zij) die zin maar afgemaakt. Dan hadden we van de VVD misschien een keer een echt antwoord gekregen. Dan had René Leegte misschien moeten toegeven dat zijn partij als zijn naam is. Dan had hij moeten uitleggen aan de journalist dat zijn partij zelf dondersgoed weet wat duurzaamheid is en de noodzaak voor bijvoorbeeld hernieuwbare energiebronnen erkent, maar vindt dat de overheid er niets aan hoeft te doen om dit mogelijk te maken.

In plaats van op een sociale netwerksite als Twitter een journalist belachelijk te maken, had René Leegte ook zijn taak als politicus in verkiezingstijd wat serieuzer kunnen nemen. Als nummer 30 op de kandidatenlijst had hij sowieso wat beter zijn best kunnen doen voor een Kamerzetel. Maar hij zal wel denken: als de arrogante-uitlach-ontwijk-strategie werkt voor Mark, dan zal hij voor mij ook wel werken. Op naar de 30 zetels!

Volg Samira Ahli ook op Twitter

Meer actuele opinies over Politiek vind je hier

Geef een reactie

Laatste reacties (39)