1.752
121

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

De angst van Rutte

Wilders schaadt onze reputatie in het buitenland, de premier durft niet te ondernemen

Nederland is voor zijn exportinkomsten grotendeels afhankelijk van Europese partners want als puntje bij paaltje komt, zoeken we het graag in de buurt. Precies daar wordt ons land de bonte hond.

Het is sinds mensenheugenis niet voorgekomen dat een heel contingent ambassadeurs in een gezamenlijke brief bezwaar aantekent tegen wat hier gebeurt. Het protest tegen de anti-Oost Europa-kliklijn van Geert Wilders is daarom een belangrijk signaal. Je moet je voorstellen hoe zo’n gezamenlijk initiatief tot stand komt. Een ambassadeur kan dat niet op zijn eigen houtje doen. Hij moet eerst ruggespraak houden met de politieke leiding in zijn eigen hoofdstad en daar ook het fiat krijgen voor de tekst. Het schrijven aan de regering is dan ook goed doordacht. Het geniet brede steun bij de betrokken lidstaten. Dat geldt ook voor de kritische opmerkingen die enkele eurocomissarissen hebben gemaakt. Dat doen ze niet als ze weten dat ze daarvoor in de Europese hoofdsteden te weinig steun krijgen.

Wilders’ meldpunt is dan ook uiterst schadelijk voor de reputatie van Nederland en op den duur voor onze exportpositie. Dit is de beste manier om ervoor te zorgen dat de Europese consument een hekel krijgt aan Nederlandse producten. De Roemeense acties tegen de Westlandse bloemenexport hebben al laten zien hoe een politicus daar garen mee kan spinnen.

Het kan niet anders of premier Rutte begrijpt dit. Voordat hij voor een leven in de politiek en de overheid koos, heeft hij enkele jaren bij de multinational Unilever gewerkt. Daar heeft hij zonder twijfel geleerd dat de wereld niet bij Wuustwezel en Lobith Tolkamer ophoudt, maar dat daar het zogenaamde “buitenland” begint waar wij in overwegende mate ons brood verdienen. Toch weigert hij afstand te nemen van de nieuwe kliklijn.

Dat kan maar tot één conclusie leiden: overal ziet Rutte de dreigende schaduw van de gedoogpartner. Hij is banger voor Wilders dan voor de gigantische reputatieschade die Nederland nu lijdt in Europa.

De rekening voor deze lafheid zal als gewoonlijk wel weer bij de burger worden gepresenteerd. Want die rekening komt, dat kun je op je vingers uittellen. Zo gaat dat als je je krediet verspeelt.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (121)