Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De armoe van de jonge generaties

  •  
24-01-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
70 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Opa waarschuwt maar ene keer
In de Volkskrant van dinsdag staat dat de babyboomers wel een hoop kritiek hebben maar weigeren zichzelf op de korrel te nemen. “L’enfer, c’ est les autres”, de hel, dat zijn de anderen” zei Sartre al – omdat de anderen vaak niet beter verdienen dan hun eigen vooroordelen bevestigd te zien, gaat het hier over twintigers en dertigers. Die hebben het niet makkelijk, staat er in hetzelfde nummer van de Volkskrant. Ogenschijnlijk verdienen ze een aardig salaris, maar een vast contract zit er niet in. En na aftrek van de vaste lasten blijft er bitter weinig over om van te leven.
Uit de voorbeelden ontstaat de indruk dat vooral de combinatie van woonlasten en het aflossen van een studieschuld dertigers de das omdoet: de euro’s vliegen aan alle kanten hun portemonnee uit en in de praktijk is het armoe troef.
Daar is geen speld tussen te krijgen. Ondanks de daling van de huizenprijzen is wonen in Nederland zo duur dat alleen werkende paren voldoende armslag over houden om een beetje lekker te leven. Twintigers en dertigers zitten aan alle kanten klem.
Voor een deel is dat hun eigen schuld. Als kind van een individualistisch tijdsgewricht denkt menig dertiger dat hij zijn eigen belangen het best zelf kan behartigen. Vakbonden en andersoortige belangenorganisaties beschouwt hij als overblijfsels van een voorbije tijd en/of vehikels van ouderen die het zelf mooi voor elkaar hebben maar hem laten barsten. 
Als Amsterdamse babyboomers aan het begin van de jaren zeventig de straat op gingen om hun gerechtvaardigde eisen kracht bij te zetten, stond er altijd een oude revolutionair langs de kant met een groot bord. Daarop stond: “De bevrijding van de arbeiders zal alleen en uitsluitend het werk van de arbeiders zelf zijn.”  Dat is juist.
Twintigers en dertigers hebben te weinig in de melk te brokkelen omdat zij niet geloven in organisatie. Zij hebben wel hun losse netwerken maar ze doen er te weinig mee. Ons land kent geen organisatie van ZZP-ers die gezamenlijk hun belangen behartigen en goed laten weten dat zij door collectief stemgedrag heel interessante ommezwaaien kunnen realiseren. In plaats van dat zij de vakbonden overnemen, houden dertigers zich afzijdig of mokken in hun “Alternatief voor de vakbond”. Strakkere netwerken en een internet om dagorders razend snel te verspreiden, scheppen betere kansen voor succesvolle collectieve belangenbehartiging dan wat ook.
Als je wat voor elkaar wilt krijgen in deze maatschappij, als je rechten wilt verdedigen en bevechten, dan helpen uitsluitend organisatie en collectieve actie. De poort ram je alleen met zijn allen open. En voor de rest niks.
Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen je een voor een en als individu in het pak te laten naaien. Be my guest. Opa waarschuwt maar ene keer.

Meer over:

opinie, economie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.