1.233
94

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

De Ayatollahs van Weesp

Nederland is een vrij land. Niemand mag gehinderd worden bij het verzamelen van informatie op welke wijze dan ook

Terwijl in het Midden Oosten de volkeren vechten voor hun vrijheid, is Weesp in de greep geraakt van ayatollahs. Zij hebben blijkbaar de macht overgenomen in het bestuur van de plaatselijke woningbouwvereniging, die luistert naar de fantasieloze naam “de woningbouw”.

In navolging van hun collega’s in Teheran hebben zij een verbod afgekondigd op het hebben van satellietschotels. Volgens dit bericht in het Weesper Nieuws moeten zij voor het einde van het jaar geheel uit het schilderachtige stadje aan de Vecht verdwenen zijn. De Woningbouw immers vindt ze lelijk en de ayatollahs van het bestuur hebben nog wat nonsensikale argumenten verzonnen over het beschadigen van kozijnen enzovoorts, terwijl die schotels in het algemeen bevestigd worden aan de hekken van het balkon.

Ondanks massaal protest van huurders houdt de woningbouwvereniging vast aan deze totalitaire en dictatoriale maatregel. Het dwingt de huurders daardoor zich uit te leveren aan de lokale kabelmaatschappij, die daardoor het monopolie bevestigd ziet, en door kan gaan met het vragen van een hoge prijs voor een zeer beperkt aanbod. Een schotelantenne geeft de  bezitters toegang tot honderden radio- en televisiekanalen uit de hele wereld. In het algemeen zijn de abonnementsprijzen van bedrijven als CanalDigitaal veel lager dan die van de kabelmaatschappij.

Maar daar gaat het niet om. Nederland is een vrij land. Niemand mag gehinderd worden bij het verzamelen van informatie op welke wijze dan ook. In het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens staat expliciet dat dit ook geldt voor het opvangen van electronische signalen. Dat een gezelschap intolerante, bemoeials verzint dat schotels lelijk staan of eventueel het kozijn zouden kunnen beschadigen, verliest elke geldigheid tegenover het handhaven van dit mensenrecht, zoals de rechters in Nederland trouwens al regelmatig in vergelijkbare gevallen hebben vastgesteld. Als ik om mij moverende reden naar Telesur wil kijken, naar Phoenix, naar Rede Record, naar Arirang of de NHK, dan heeft geen huisbaas daar wat mee te maken, laat staan dat hij zich het recht mag aanmatigen om me daarin te hinderen, zoals de ayatollah’s dat doen in de schurkenstaat Iran.

Leve het volk van Weesp. Weg met de ayatollahs van de Woningbouw!


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (94)