2.293
15

Stadsorakel Rotterdam

Tijdens komkommertijd voert de Rotterdamse filmmaker en schrijver Michael Barzilay vrijwel niets uit. Daarom neemt zijn avatar Von Barzy deze periode allerlei taken over. Alle communicatie verloopt nu via hem. In het kader van de serie ‘Stadsalternatieven’ zal dit zelfbenoemd stadsorakel deze zomer de havenstad eens stevig onder de loep nemen.

De Ballen!

Nieuw: Stadsalternatief, de betere tegenhanger van de brave Stadsinitiatieven

Rotterdam kent het verschijnsel Stadsinitiatieven waarbij burgers kans maken op een grote smak geld om een idee voor de stad te realiseren. De winnaar werd bepaald via een volksstemming. Dat klinkt leuk maar is het niet. Van de matige Stadsinitiatieven die meededen in de competitie werd stadsorakel Von Barzy wat weeïg. Uit piëteit voor 010 dropt hij nu zelf een serie Stadsalternatieven.

Hoeveel keert de Staatsloterij procentueel eigenlijk uit, vroeg ik me onlangs af nadat ik er weer eens was ingetuimeld met drie loten. Wettelijk zijn ze verplicht minstens zestig procent uit te keren, leerde ik na een korte zoektocht. Zestig procent! Dat is niet veel. De rest gaat dus op aan primetime reclames, sponsoring van het Nederlands Elftal, aan peperdure popups, oerwouden aan post, Staatsloterij-prullaria, holografische loten in super-de-luxe enveloppen en aan een team topbestuurders en BN’ers die tussen ons en een winnend lot foerageren.

Krankjorum.

Waarom bestaat er nog geen crowd-lottery die honderd procent uitkeert? Dat moet toch te doen zijn? Daarom dit allereerste gratis te gebruiken Stadsalternatief nrrrr.: 1!

‘De Ballen!’
Een regionale loterij die iedere dag de hele inzet weer uitkeert. Een belastingvrij circuit binnen de stadsgrenzen waarmee we peer-to-peer dagelijks met elkaar geld uitwisselen. Zo zie ik het voor me: alle volwassen Rotterdammers krijgen elke dag, na inleg van 1 euro (kan bij noodlijdende huishoudens best gesubsidieerd worden uit de lokale belastingpot) via DigiD een uniek lotnummer.

In een grote glazen bol op een paal boven de Hofpleinvijver of het Stationsplein worden iedere zonsondergang ballen met nummers rond geblazen en opgevangen waardoor een serie winnende nummers verschijnt. Een spektakel op zich, want deze grote glazen bol zal uitgroeien tot een sociaal-economische schrijn. Tel maar mee. Als van de 700.000 Rotterdammers de helft meedoet en je de opbrengst opdeelt in, laten we zeggen, tien hoofdprijzen van 35.000 euro, zijn er elke dag tien huishoudens die een flinke financiële opkikker krijgen. Per jaar dus 3650 blije gezinnen!

Heb je eenmaal een keer gewonnen dan lig je eruit, maar betaal je nog wel dagelijks een euro. Een zelfvoorzienend systeem dus. In tien jaar tijd heeft tien procent van de stadsbewoners een keer gewonnen. Wat een economische boost!

En wat hebben we daar nou voor nodig? Een paar stevige servers, wat vernuftige programma’s en een stel hardcore algoritmes. Meer niet. Bovendien hoef je voor zo’n gulle organisatieloze loterij geen reclame te maken. Dat gaat als een lopend vuurtje. ‘De Ballen’ is dan ook meer dan een loterij, het is de grote kapitaal-verdeler; Robin Hood 4.0.

Enige obstakel: De Belastingdienst. Ik zeg: toon cojones, gun ons de duiten en belast ‘De Ballen’ niet. Wie stemt?  

Von Barzy op Facebook, like die gozer

Geef een reactie

Laatste reacties (15)