44.717
663

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

De bedreiging voor onze democratie

Han van der Horst: Wilders is verantwoordelijk voor het geweld in Geldermalsen

“Wij stellen onszelf nu de vraag wat er in Nederland aan de hand is dat een politieke discussie leidt tot deze agressie,” zegt de gemeente Geldermalsen. Tegenstanders van een asielzoekerscentrum vielen het gemeentehuis met geweld en vuurwerkbommen aan. De ME loste schoten om de razende horde tot bedaren te brengen.

Het antwoord op de vraag van de gemeente ligt voor de hand: Nederland kent vandaag de dag een politieke beweging, die met geweld en intimidatie haar zin doordrijft. In Steenbergen is die erin geslaagd om de lokale politiek haar wil op te leggen. Het ziet er naar uit dat dit in Geldermalsen ook wel zal lukken. De vergadering over de komst van het asielzoekerscentrum werd vanwege de rellen gestaakt. Dat is de eerste stap. Het wordt nu overgenomen door allerlei zalvende types die zeggen dat door de gemeenteraad de democratie geweld is aangedaan. Ondertussen gaan ongetwijfeld de individuele bedreigingen door.

Leider
De leider van deze politieke beweging, die met geweld en intimidatie zijn zin doordrijft, heet Geert Wilders. Hij heeft met zijn oproep tot verzet en zijn “minder, minder, minder”-uitspraak het tuig in Geldermalsen en Steenbergen geïnspireerd. Hij zal ongetwijfeld zijn afkeer van geweld belijden maar dat is allemaal taqiyya, een leugen om de ongelovigen in zijn dwaalleer van haat en afgrenzing een rad voor ogen te draaien. 

Wij weten dat Geert Wilders lak heeft aan democratie. Anders had hij wel een politieke partij met democratische structuren opgericht en geen beweging volgens het model van het leidersbeginsel. Kandidaat-Kamerleden van de PVV worden niet door de leden gekozen maar door de chef zelf aangewezen nadat zij van voldoende haat jegens de islam hebben blijk gegeven. Dat Vrijheid in de partijnaam is net zo goed een vorm van taqiyya.  Partij en ideologie van Geert Wilders hebben niets met vrijheid te maken. Wat dat betreft doet hij denken aan ‘1984’ van George Orwell. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat Geert Wilders Nederland anders zal regeren dan hij nu al doet met zijn partij.

Laf
Je zou het lafheid kunnen noemen dat Wilders zijn geblondeerde haar niet laat besmetten door de kruitdamp van de vuurwerkbommen die zijn aanhang werpt om de democratische besluitvorming te frustreren. Dat is het niet. Het is een beproefde tactiek die door wel meer vijanden van de democratie wordt toegepast. Geef geen concrete opdrachten die tot jou zijn terug te leiden. Creëer een sfeer die je aanhangers tot actie brengen. Stel vast dat een bepaalde toestand of een bepaald besluit niet te dulden valt. Roep op tot verzet. Houd het een beetje vaag waaruit dat verzet moet bestaan. Doe er wel militante uitspraken over. Als het verzet dan kómt, was je net als Pontius Pilatus je handen in onschuld. Je hebt het wel over het negeren van de volkswil. Er zijn genoeg fanatici die je graag tegemoet werken als er weer eens een gemeentehuis moet worden bestormd.

Volksmenner
Elke vuurwerkbom, in Geldermalsen geworpen, is geïnspireerd door Geert Wilders. Het is zijn voorhoede die het gemeentehuis bestormde. Hij mag die verantwoordelijkheid niet ontlopen. En dat geldt net zo goed voor zijn aanhang, die nu overal in het land aan stamtafels en op twitter bij hoog en laag beweert geweld af te keuren maar dat de politiek het er wel naar gemaakt heeft. Zij helpen ijverig mee aan het klimaat van geweld en intimidatie. Zij zijn goede leerlingen van de Leider. Ze zijn geen haar beter, rancuneus volk dat zich door de overheid aan alle kanten laat ringeloren, dat zich zonder zichtbaar protest zorg en sociale zekerheid laat afpakken maar wél massaal op de been komt als de gevreesde ánder zich op het industrieterrein dreigt te vestigen. Dan wel. 

Wilders en zijn aanhang zijn een rechtstreekse bedreiging voor de democratie. Dat deze volksmenner bij herhaling wordt gekozen tot politicus van het jaar, maakt de situatie alleen maar gevaarlijker. 


Volg Han ook op Twitter

Het nieuwste boek van Han is De Mooiste Jaren van Nederland (1950-2000)


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (663)