4.734
94

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

De begoocheling van de vrije markt opnieuw gelogenstraft

Microsoft levert het onomstotelijk bewijs

De vrije markt lost alles op. Iedereen kan naar gelang zijn behoefte het beste product kopen tegen de beste prijs. Aanbieders concurreren immers met elkaar om de klandizie. Dan moet je álles doen om de kopers tevreden te stellen. Anders gaan ze immers naar een ander. Het is zo simpel als wat

De meeste voorstanders van de vrije markt voegen eraan toe dat er wél een goede marktmeester nodig is om te zorgen voor wat ze op deftige conferenties noemen ‘een level playing field’. U kent het type wel, zo’n lul die na afloop van de ellenlange toespraak toch nog eens opstaat en van de voorzitter een level playing field verlangt. Alsof men niets beters te doen heeft en de halve zaal niet hartstochelijk naar een sigaret verlangt. En een moderne sociaaldemocraat, die niet van gisteren is en zeker niet van Troelstra, voegt aan dit alles toe, dat de overheid tegenwoordig de marktmeester moet willen zijn en vooral niet meer.

Bill Gates
Ondertussen bewijst de computer waar ik dit stukje op schrijf, dagelijks hoe volstrekt in strijd met de feiten dit allemaal is. Door de vrije markt komen de beste producten tegen de beste prijs naar boven drijven? Ammehoela. Dagelijks wordt het tegendeel bewezen. Dat doet Bill Gates die met zijn Microsoft en zijn Windows nog steeds een dikke negentig procent van de computers in een ijzeren greep heeft. Bij mij maar eentje, maar dat leg ik zo uit. Goed dan, weken lang word ik al lastig gevallen door gezeur dat Windows 10 eraan komt, dat dit gratis is en dat ik het moet reserveren. Je weet dat het niet goed voor je is, je weet hoeveel leergeld mensen betaald hebben met Vista en Windows 8, je doet het toch.

Je reserveert zo’n gratis exemplaar van Windows 10 en verdomd, een week of wat geleden meldden de mensenvrienden uit Seattle mij dat het klaar stond. Nou kon het paradijs beginnen. Het paradijs ziet er als volgt uit. Er verschijnt een popup venster met de mededeling “De door het systeem gereserveerde partitie kan niet worden bijgewerkt”. Dat is het dan. Het is net als de NS. Je weet dat je te laat komt maar je denkt toch steeds dat de trein zich aan de dienstregeling zal houden. Tegen deze omineuze mededeling valt niets aan te vangen. Probleemoplosser erop zetten. Die lost allemaal problemen op maar eentje met een zeer lang nummer niet. En Windows 10 laat het afweten.

Algemeen beschaafd standaardrotterdams
Alleen die raadselachtige mededeling laat zijn teringsmoel zien om het maar eens in algemeen beschaafd standaardrotterdams te formuleren. Een blik op de website van Microsoft biedt geen soelaas. Wel staan de vragenrubrieken – ook die van Gates’ melkkoe zelve – vol met mails van mensen die een oplossing zoeken. Met allemaal antwoorden van oprechte amateurs erbij – partitie uitbreiden bijvoorbeeld, waarvoor dan een complexe werkwijze wordt gesuggereerd – maar uit de reacties daarop blijkt weer dat al die adviezen ook nergens toe leiden. Windows 10 komt niet. Punt. Computer te oud of te zwak? Volgens een test niet. En dan nog: waarom zou ik me door die softwaremakers in Amerika laten dwingen om steeds weer een krachtiger PC aan te schaffen?

Zuid-Afrikaans product
En dat terwijl het alternatief op mijn andere laptops tot volle tevredenheid werkt. Daarop draait Linux Lubuntu, een Zuid-Afrikaans besturingssysteem dat is ontwikkeld voor arme gebruikers die zich geen moderne computers kunnen veroorloven. Het komt uit de Ubuntu-familie. Omdat Linux naar verhouding weinig geheugenruimte inneemt, zijn ze toch in een vloek en een zucht online. Ik ook trouwens. Dit stukje schrijf ik bij wijze van uitzondering op mijn windows PC maar anders altijd op een van mijn perfect en snel functionerende met Lubuntu geladen laptops, die ik voor een paar tientjes kocht omdat ze uit 2007 zijn op zo. Stabiel. Valt nooit uit. Geen last van virussen. Binnen een half uurtje te downloaden van een DVD-tje of een live usb stick. Veel gratis software erbij waaronder Libre Office.

Toch is dit elegante systeem geen partij voor het logge, dure en onhandige Windows. Dat beheerst het internet en niet het beste product voor de beste prijs – ook gratis én met de broncode erbij). Nou ja, in 1905 moest de monorail het al afleggen tegen de traditionele spoorwegen, die er samen voor zorgden dat dit revolutionaire systeem tot een proefbaan in Berlijn beperkt bleef. De machtigste legt zijn wil op in de vrije markt en dat is lang niet altijd de beste. Iedere dag lees ik op mijn computer dat weer tevergeefs is geprobeerd windows 10 te installeren, maar dat die klotepartitie……www.lubuntu.net

Beluister dit opiniestuk hier


Volg Han ook op Twitter

Het nieuwste boek van Han is De Mooiste Jaren van Nederland (1950-2000)


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (94)