6.336
309

Oud-premier en erevoorzitter van The Rights Forum

Dries van Agt was van 1977-1982 minister-president van Nederland. In 2009 richtte hij 'The Rights Forum' (http://www.rightsforum.org/) op, een stichting die zich inzet voor een rechtvaardig Midden-Oosten beleid van de Nederlandse regering en de Europese Unie. De stichting wordt bijgestaan door een Raad van Advies met oud-bewindslieden en hoogleraren internationaal recht. Van Agts persoonlijke website, http://www.driesvanagt.nl/, bevat veel achtergrondinformatie over het Israëlisch-Palestijnse conflict.

De bezetting gedijt, Europa gedoogt

Over hoe Israël, in strijd met het internationale oorlogsrecht, tekort geschoten is in het beschermen van de Palestijnse burgerbevolking

De tentakels van extreme kolonisten en hun politieke bondgenoten reikten de afgelopen dagen tot in Nederland. Vanuit Israël werd de publieke verkiezing van de winnaar van de Mensenrechtentulp gemanipuleerd, de mensenrechtenprijs van de Nederlandse regering.

Voor die prijs zijn twee Israëlische mensenrechtenorganisaties genomineerd: B’Tselem en Adalah. Die strijden voor een einde van de bezetting en voor gelijke rechten voor Joodse en Arabische burgers in Israël. Hun radicale tegenstanders in Israël hebben tienduizenden aanhangers gemobiliseerd om op andere kandidaten te stemmen. Zo werd B’Tselem uit de top-3 gedrukt, nadat het aanvankelijk aan kop had gestaan.

Hier botsen voor onze ogen het ene en het andere Israël op elkaar: het Israël van de kolonisten en het Israël van de mensenactivisten- en vredesactivisten. Terwijl het kabinet met het Israël van de kolonisten steeds inniger samenwerkt, zijn wij solidair met het Israël van de mensenrechten- en vredesactivisten.

Gaza: één jaar na de aanval
Onlangs was Yehuda Shaul in Nederland, die ik zeer bewonder. Hij is oprichter van Breaking the Silence, een organisatie van Israëlische veteranen die voor een einde van Israëls bezetting strijdt.

Yehuda was afgelopen week te zien in de documentaire “Gevangen in Gaza” van Zembla. Hij sprak over de verwoestende Israëlische aanval, in juli en augustus 2014. Uit onthutsende getuigenissen van Israëlische soldaten die Breaking the Silence in mei gepubliceerd heeft, blijkt hoe zeer Israël, in strijd met het internationale oorlogsrecht, tekort geschoten is in het beschermen van de Palestijnse burgerbevolking.

Eén jaar na de aanval, waarbij meer dan 500 Palestijnse kinderen gedood werden, is Gaza nog steeds verwoest. Geen enkel van de 18.000 verwoeste huizen is sindsdien herbouwd, meldden hulporganisaties in augustus. De belangrijkste feiten heeft mijn stichting The Rights Forum op een rij gezet.

Wie deze feiten laat doordringen en inwerken, begrijpt dat Gaza kapot gaat. Drie grootschalige militaire conflicten in zes jaar kan geen enkel volk verwerken. Erger, de permanente leefbaarheid van Gaza staat op het spel, zoals Prof. Jaap Doek in zijn noodkreet “Gaza onleefbaar” illustreerde.

Gaza is een spiegel voor ons, ook in Nederland. De internationale gemeenschap heeft nagelaten Israël effectief onder druk te zetten om de wurgende economische blokkade te beëindigen, waar Israël Gaza sinds 2007 aan onderwerpt. Door die blokkade zijn de Gazanen al acht jaar gevangen in eigen land en kan de wederopbouw van Gaza niet plaatsvinden. Europa en Amerika ventileren kritiek, maar gedogen het toch.

De bezetting verkeert in de beste conditie ooit
Op de Westelijke Jordaanoever gedijen de nederzettingen en wil Israël 13.000 Palestijnse gebouwen slopen. Wat de internationale gemeenschap zou moeten doen, is de kernoorzaak van het Israëlisch-Palestijnse conflict aanpakken: de onwil van de Israëlische regering om de bezetting van Palestina te beëindigen.

Onlangs benoemde premier Netanyahu zijn partijgenoot Danny Danon tot Israëls nieuwe VN-ambassadeur. Die is een hardvochtig tegenstander van de twee-statenoplossing, evenals Dani Dayan, voormalig voorzitter van de Yesha Council, de koepelorganisatie van nederzettingen. Netanyahu heeft Dayan onlangs benoemd als Israëls nieuwe ambassadeur in Brazilië.

Wat moet er nog gebeuren, om onze politici in Den Haag en Brussel tot actie te bewegen? Zoals Yehuda Shaul afgelopen week zei: de bezetting verkeert in de beste conditie ooit. Europa en Amerika gedogen en faciliteren dat.

Dit artikel verscheen eerder op de website van The Rights Forum


Laatste publicatie van Dries van Agt

  • Op weg naar Alpe d'Huez

    Wielerverhalen (met Frans van Agt)

    2012


Geef een reactie

Laatste reacties (309)