Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De bijverschijnselen van 3D-films

  •  
21-07-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
699 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Misselijk van een 3D-film: echte klacht of broodje aap?
Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.
Het aantal 3d films in onze bioscopen neemt snel toe. Steeds vaker moeten we een zonnebril op om de film van onze keuze te kunnen volgen. Aan 3D films blijken echter wel bijverschijnselen verbonden. Veel mensen klagen dat ze zich niet lekker voelen als ze een 3D film bekijken. Onderzoekers uit Los Angeles besloten na te gaan of er werkelijk sprake van echte klachten is of dat alles gebaseerd is op een broodje aap.
Daarvoor vergeleken ze mensen die naar dezelfde films in 2D of in 3D keken. En ja hoor, 3D kijkers klagen bijna twee keer zo vaak als 3D kijkers over klachten. Zo´n 20 procent van de 3D kijkers had klachten en meestal gaat het om wagenziekte.
Mensen klagen vaker over pijnlijke ogen, een trekkend gevoel aan het oog, wazig zicht, dubbel zicht, duizeligheid en desoriëntatie. Net als met echte wagenziekte, gebeurt het meestal bij kinderen en jonge mensen (tussen 24 en 34 jaar). Vooraan tijdens een filmvoorstelling in de bioscoop zitten maakt de verschijnselen erger. Bij sommige mensen beginnen de verschijnselen 15 minuten na het bekijken van de film pas goed, maar ze duren nooit door tot de volgende dag.
Mocht je een date hebben, neem dan je geliefde niet mee naar een 3D film want je wilt toch niet over haar nieuwe jurkje overgeven.
Het gezonde weetje van donderdag nalezen: Papa, speel met me

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.