2.117
3

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

De bijverschijnselen van 3D-films

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Misselijk van een 3D-film: echte klacht of broodje aap?

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Het aantal 3d films in onze bioscopen neemt snel toe. Steeds vaker moeten we een zonnebril op om de film van onze keuze te kunnen volgen. Aan 3D films blijken echter wel bijverschijnselen verbonden. Veel mensen klagen dat ze zich niet lekker voelen als ze een 3D film bekijken. Onderzoekers uit Los Angeles besloten na te gaan of er werkelijk sprake van echte klachten is of dat alles gebaseerd is op een broodje aap.

Daarvoor vergeleken ze mensen die naar dezelfde films in 2D of in 3D keken. En ja hoor, 3D kijkers klagen bijna twee keer zo vaak als 3D kijkers over klachten. Zo´n 20 procent van de 3D kijkers had klachten en meestal gaat het om wagenziekte.

Mensen klagen vaker over pijnlijke ogen, een trekkend gevoel aan het oog, wazig zicht, dubbel zicht, duizeligheid en desoriëntatie. Net als met echte wagenziekte, gebeurt het meestal bij kinderen en jonge mensen (tussen 24 en 34 jaar). Vooraan tijdens een filmvoorstelling in de bioscoop zitten maakt de verschijnselen erger. Bij sommige mensen beginnen de verschijnselen 15 minuten na het bekijken van de film pas goed, maar ze duren nooit door tot de volgende dag.

Mocht je een date hebben, neem dan je geliefde niet mee naar een 3D film want je wilt toch niet over haar nieuwe jurkje overgeven.

Het gezonde weetje van donderdag nalezen: Papa, speel met me

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (3)