669
8

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

De biologische verklaring voor hoe ‘choking’ werkt

Iedere dag een gezond weetje van Ivan Wolffers. Vandaag: prestatiebeloning

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Je zou denken dat als mensen meer betaald krijgen, ze harder gaan werken en meer zullen presteren. Dat klopt zolang de beloning niet te hoog is. Nieuw onderzoek suggereert echter dat als er financieel te veel op het spel staat, mensen bang worden hun beloning te verliezen zodat de prestaties juist achteruit gaan.

Voor dit onderzoek werden verschillende experimenten gedaan, van eenvoudige schermopdrachten waarbij je met je vinger over een scherm een voorwerp moet volgen tot spelletjes waarbij je een munt op moet werpen. Terwijl ze dat deden zaten ze in een hersenscanmachine waardoor de onderzoekers precies konden zien naar welke hersengedeelten de bloedstroom toenam. Aanvankelijk registreren mensen de bonus die ze voorgehouden wordt als iets dat ze verdiend hebben en gaat het goed, maar naar gelang die bonus groter wordt verandert het en wordt de angst het te verliezen te groot en vrezen ze te falen. De penalty die de overbetaalde voetballer moet nemen die de overwinningsbonus moet binnenhalen, gaat daardoor ver over. Zou het een idee zijn de bonussen voor al die jongens en meisjes die onze financiële zaken zo beroerd regelen flink te verlagen zodat ze nog net het effect hebben waarvoor ze bedoeld zijn?


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (8)