686
13

Dichter

Radiopresentator, jurist en in 2009 stadsdichter van Beverwijk

De bril

Alva verloor zijn bril op 1 april, maar Brinkman vond zijn bril op 20 maart

Het Zuid-Hollandse stadje Den Briel is historisch gezien belangrijk voor Nederland. Op 1 april 1572 werd het plaatsje veroverd door de Geuzen, de verzetsstrijders die Willem van Oranje hielpen bij de opstand tegen de Spanjaarden tijdens de 80-jarige oorlog.

Dit was de doorbraak voor de Geuzen. Zij  kregen door deze verovering meer steun en een grote aanhang. Het was ook tevens het einde van de meest radicale Geuzen, want die werden buitenboord gezet. In de geschiedenisboeken staat dat Willem van Oranje persoonlijk de radicale Geuzen ontsloeg.

Het was het begin van een betere toekomst. Dapper waren de Geuzen en het volk gezamenlijk. Op 1 april verloor Alva zijn bril, luidt het gezegde dat verwijst naar de zege.

Alva was de zetbaas van de Spanjaarden in Nederland en bril staat voor Briel.

Ik moest aan dit hoofdstuk van onze geschiedenis denken toen ik hoorde dat Brinkman Statenlid Noord-Holland zich distantieerde van de PVV-fractie en afscheid nam. Brinkman zag het licht. Alles was nu duidelijk en niet meer wazig. Waar een bril allemaal goed voor is? Werd Haarlem toch nog heldhaftig op de kaart gezet?  

De lente is begonnen en een betere grote schoonmaak kan ik mij niet voorstellen. Ik hoop dat meer mensen hun bril vinden tijdens de grote lente schoonmaak en het liefst voor 1 april. Het zou een mooi vervolg zijn op onze geschiedenis.

Geef een reactie

Laatste reacties (13)