653
5

Persvoorlichter Amnesty International

Emile Affolter (1985) is persvoorlichter bij Amnesty International Nederland. Hiervoor studeerde hij politicologie aan de Universiteit van Amsterdam en in Chicago. Hij woont in Amsterdam.

De cel in wegens ‘vloeken’

Hoe er in Sotsji wordt omgegaan met protest

Een paar dagen voor het begin van de Olympische Spelen in Sotsji is er iets gebeurd wat heel normaal is in Rusland. Er werd een activist gearresteerd.

Yevgeniy Vitishko wilde naar Sotsji reizen maar werd aangehouden en meteen veroordeeld tot vijftien dagen administratieve detentie. Vitishko zou volgens de Russische autoriteiten bij een bushalte hebben staan vloeken.

Toen we telefonisch van zijn advocaat hoorden dat Vitishko was gearresteerd zaten we te praten met Semyon Simonov. Hij werkt als advocaat voor de mensenrechtenorganisatie Memorial in Sotsji en zet zich in voor arbeidsrechten.

Veel van de mensen die hebben gewerkt aan de bouw van de Olympische stadions en hotels hebben nooit betaald gekregen voor hun werk. Zij werden na hun werkzaamheden (vaak op zeer onvriendelijke wijze) gevraagd om Rusland te verlaten of gedwongen uitgezet. Simonov sprak ongeveer vier maanden geleden met het IOC en gaf ze een lijst van 700 namen van mensen die op deze manier het slachtoffer werden van de Spelen. Sindsdien heeft Simonov niets meer van het IOC gehoord.

Simonov vertelde ook over hoe er in Sotsji wordt omgegaan met protest. Je vraagt een vergunning aan, dat wordt gevolgd door een uitnodiging voor een bezoekje aan de burgemeester waarna blijkt dat er op de aangevraagde datum en tijd ineens een sportdag wordt georganiseerd. Helaas. Soms komt er nog wel een voorstel voor een alternatieve locatie. Dat is steevast op een plek waar niemand je kan zien of horen. Vrijheid van expressie Rusland-stijl.

Yevgeniy Vitishko zit als gewetensgevangene de komende vijftien dagen zonder officiële aanklacht vast. Dat is een groot deel van de Olympische Spelen. Hij kan in die tijd dus niet spreken over de milieuschade in Sotsji of over andere zaken die niet passen in de Olympische Poetinshow. Een schrijnend voorbeeld van de toenemende repressie in Rusland en een helder signaal van de Russische autoriteiten aan het adres van Russische activisten: als het ons niet bevalt ben je aan de beurt.

Geef een reactie

Laatste reacties (5)