729
8

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

De chocolade hype

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: De gezondheidsmythe die chocola heet

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

“Hoera! – nog meer onderzoek laat zien waarom donkere chocolade (in bescheiden hoeveelheden) gunstige effecten op het hart heeft,” is de boodschap die de Huffington Post doorgeeft. In de media is een constante stroom van berichten over dergelijke kleine onderzoeken op gang gekomen en geleidelijk aan zijn mensen gaan denken dat chocolade gezond is. Het is een moderne gezondheidsmythe geworden.

Dit nieuwe onderzoek bijvoorbeeld betreft slechts 31 mensen en duurde maar twee weken. Het wordt gepresenteerd op een bijeenkomst en is niet gecheckt via peer review. Ja zeker, donkere chocolade (je weet wel die de meeste mensen niet echt lekker vinden) bevat veel antioxidanten, maar die zitten ook in een hoop andere producten (fruit, groente), maar chocolade bevat ook flink wat vet.

Als we al niet geadviseerd worden chocolade te eten, dan toch minstens noten. Weer de Huffington Post: “Deze kleine hapjes zijn krachtcentrales voor de voeding, vol gezonde vetten voor het hart, eiwitten, vitaminen en mineralen.”

De beste keuze zijn amandelen, cashew noten en pistache nootjes. Maar let op: maximaal 23 amandelen of 16 tot 18 cashew noten of 49 pistache nootjes. De gekte met al die berichten over gezonde voedingsmiddelen is dat ze chocolade, noten en wat al meer isoleren terwijl gezonde voeding vooral gevarieerd is en misschien soms ook een beetje van al die zogenaamde ‘superfoods’ kunnen bevatten. Journalisten zouden ook eens wat vaker kunnen checken wie dergelijk onderzoek financiert. Precies, de productschappen en bedrijven die ze proberen te verkopen. Misschien heb je nu als brandende vraag: en chocolade met veel noten erin dan? Ik denk niet dat ik je kan helpen.


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (8)