1.505
8

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

De Cosmo-vrouw en haar one-night stand

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Glossy's die vrouwen krachtiger, maar ook stouter maken 

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Cosmovrouwen hebben minder problemen met een one-night stand, vinden het minder riskant en geven meer prioriteit aan hun eigen seksuele genoegen. Zo zou blijken uit een onderzoek dat in Psychology of Women Quaterly werd gepubliceerd.

Analyses van Cosmopolitan en andere op jonge vrouwen gerichte glossy’s maakten duidelijk dat er veel waarschuwingen voor seksueel overdraagbare aandoeningen in die bladen staan, maar ook veel artikelen die de one-night stand bevorderen. 

De onderzoekers – twee vrouwen voor wie zich daarover zorgen maakt – wilden wel eens weten wat dat voor invloed op de lezers heeft. Daarvoor legden ze aan 150 vrouwelijke studenten een aantal artikelen voor waarbij de proefpersonen volkomen willekeurig in twee groepen verdeeld werden. De ene helft van de vrouwen kreeg Cosmo-achtige artikelen te lezen; Sex is fun. En de andere helft las teksten over uitgaan waarin geen link te vinden was met seks. 

Vervolgens werden de vrouwen ondervraagd en de Cosmo-meisjes hadden meer sympathie voor riskant seksueel gedrag. Er bleek een etnisch verschil, want met name vrouwen met een ‘blanke’ achtergrond eisten een dominantere rol in het bepalen van of en hoe er seks is en vonden de risico’s niet zo groot. 

De onderzoekers concluderen dat massamedia zowel jonge vrouwen sterker kunnen maken als tot riskant gedrag verleiden. Zoals het meestal met onderzoek gaat: het kan vriezen en het kan dooien.

Doordat de media over dit onderzoek berichten lijkt het er op dat een hele hoop conclusies uit dit onderzoek worden getrokken. Die etnische verschillen hebben waarschijnlijk niets of slechts marginaal met de Cosmopolitan te maken. En is de ‘girls just wanna have fun’ tijd niet ook weer een beetje op zijn retour is door het intreden van de nieuwe preutsheid? Of zorgen daar weer andere glossy’s voor?

Het weetje van donderdag teruglezen: Zorgt de natuur vanzelf voor zorgzame vaders?

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (8)