Laatste update 22 juli 2016, 12:24
3.463
68

Publicist op weblog Hollandsche Politiek

Paul Wilders is de broer van Geert Wilders. Hij beheert het weblog Hollandsche Politiek op www.dutchpolitics.org

De couppoging van Hero Brinkman

Geert Wilders is de controle kwijt. Met of zonder handhaving van Brinkman

Binnen de PVV zijn de tekenen van een heuse coup aan het licht getreden. Hero Brinkman passeert oprichter en enig lid Geert Wilders en roept op tot volledige democratisering van de PVV. Dit kan niet anders dan worden uitgelegd als een daadwerkelijke machtstrijd binnen de PVV terwijl de verkiezingscampagne in volle gang is.

Ter veiligheidstelling van zijn eigen positie binnen de PVV, liet Brinkman één en ander gepaard gaan met een dringende oproep om voorkeurstemmen op zijn persoon. Dit brengt Geert Wilders in een bijzonder lastig parket.

 Enerzijds wordt deze actie van Brinkman (die tevens liet weten dat meerdere fractieleden zijn koers delen) door Wilders ongetwijfeld voldoende geacht om hem uit de PVV-fractie te verwijderen. Deze vorm van muiterij wordt in vrijwel geen enkele partij en al zeker niet door Geert Wilders geaccepteerd. Anderzijds kan Wilders niet (nog) meer LPF-achtige situaties permitteren door Brinkman de deur te wijzen.

Dat de PVV inmiddels meer en meer LPF-trekjes vertoont mag voor iedereen – voorstander dan wel tegenstander – overduidelijk zijn. Het doemscenario dat door Geert Wilders kost wat kost vermeden wenste te worden. De realiteit heeft Wilders echter achterhaald. Temeer daar Brinkman binnen de fractie niet alleen blijkt te staan.

In algemene zin ligt het voor de hand dat afgezien van komende ontwikkelingen binnen de PVV en de electorale gevolgen daarvan, de PVV als mogelijke coalitiepartner zich heeft gediskwalificeerd ten overstaande van alle overige partijen. Het LPF-scenario is wat regeringscoalities betreft een jonge erfenis, welke door geen enkele coalitie zal worden gewenst. En terecht. De Nederlandse samenleving heeft geen enkele behoefte en baat bij een herhaling van deze zwarte bladzijde in haar bestaan. Integendeel.

Duidelijk moge zijn, dat een stem voor de deels muitende PVV thans wel de meest ongewisse en slechte keuze is die er te maken valt. Zelfs de meest fervente PVV-aanhanger zou er goed aan doen de stemkeuze te wijzigen. Al was het alleen maar om de stem niet verloren te laten gaan. Geert Wilders is de controle kwijt. Met of zonder handhaving van Hero Brinkman. Daar kan ook de grootste PVV-aanhanger niet meer om heen.

Dit artikel is verschenen op Paul Wilders’ website DutchPolitics.org

Geef een reactie

Laatste reacties (68)