976
2

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

De cultuur van het ideale lichaam

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: De obsessie met een perfect uiterlijk

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Heb je wel eens de rechterkant van de Daily Mailsite bekeken? Daar worden de beroemdheden beoordeeld op hun uiterlijk. De andere Engelse tabloids zijn niet veel beter en ze geven een goede indruk van het bijna calvinistische oordeel over hoe we eruit moeten zien.

Welke bekende vrouwen zijn na de bevalling weer snel op hun oorspronkelijk gewicht? Wie droeg wat bij welke gelegenheid en waarom staat het haar niet? Bij wie kun je de vetrandjes boven de bikini zien? Een gruwelijk oordeel van zowel mannen als vrouwen over mannen en vrouwen.

In die rechtse zijbalk van deze nieuwssites wordt met behulp van vaak met telelens betrapte menselijkheid in combinatie met een gemeen commentaar bepaald hoe we eruit behoren te zien: platte buik, altijd jong, cellulitisvrije benen, nergens een vetrandje teveel. Trekken mensen zich daar echt iets van aan? Vrouwen willen de benen van Cameron Diaz, de buik van Gisele Bundchen en het achterwerk van Kim Kardashian.

In diezelfde Daily Mail een schijnheilig stuk over hoe erg het is dat vrouwen maar liefst 3 maal per dag zorgen maken over of ze te dik zijn en 80% van de ondervraagde Britten zegt depressief te zijn door het eigen uiterlijk.

Een onderzoekje van hotelketen Tavelodge liet zien dat mannen zich ook al 3 maal per dag zorgen maken over hun bierbuik. Ze willen de benen van David Beckham, de buikspieren van Mark Wahlberg en de billen van Channing Tatum. Travelodge liet het onderzoek natuurlijk niet voor niets doen, want tegelijkertijd introduceert het nieuwe trainingsfaciliteiten in haar hotels waardoor onze buikspieren ook snel beter zullen worden.

We hebben samen een cultuur ontwikkeld waarin we geobsedeerd worden door het ideale lichaam. TV programma’s, films, advertenties, sportwedstrijden, modeshows produceren beelden waar mensen graag naar kijken en de media helpen degenen die niet zo robotachtig geschapen zijn te beoordelen op hun tekortkomingen, waardoor we die van onszelf minder erg vinden. Maar gelukkig ben je altijd zelf de uitzondering op de regel omdat je te nuchter bent om je er door te laten beïnvloeden.

Het gezonde weetje van dinsdag nalezen: Kiezen in de supermarkt anders dan in politiek

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (2)