1.552
8

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

De designer vagina

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag over de 72 medische procedures in de cosmetische chirurgie van de vagina

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

In BMJ – een gerespecteerd medisch vakblad – is een artikel te vinden over de zogenaamde designers’ vagina. Veel vrouwen zal het ontgaan zijn wat daarmee bedoeld wordt, vandaar dat ik er even aandacht aan wil besteden.

Zelf hoorde ik er voor het eerst over toen artsen klaagden dat ze steeds vaker het verzoek van allochtone vrouwen kregen het maagdenvlies te herstellen. Ik veronderstel dat het iets is als de gewoonte om in het wit te trouwen, een onderdeel van de beeldvorming rond de rite de passage van ongebonden meisje naar getrouwde vrouw. Ik wilde toen onderzoek doen naar hoe vaak vrouwen met die vraag zich bij de zorg melden, wat ze ervan verwachten en hoe artsen ermee omgaan. Dat dan weer in vergelijking met schaamlipcorrectie, een ingreep waar ook steeds meer om wordt gevraagd omdat vrouwen hun schaamlippen te groot vinden. Het ging ons erom iets in beeld te brengen van invloed van cultuur en beeldvorming op lichaamsbesef en de gevolgen op de vragen waarmee men in de zorg te maken heeft. We kregen nooit geld voor het onderzoek.

Inmiddels zijn er zo’n 72 medische procedures bekend in de cosmetische chirurgie van de vagina en behalve schaamlipoperaties en maagdenvliesherstel wordt ook vaginale verjonging (strakker maken) en G-spotvergroting aangeboden. De onderzoekers waren vooral geïnteresseerd hoe websites over dergelijke behandelingen informatie verschaffen.

Misschien is wel voorspelbaar wat er uit het onderzoek kwam: er werd vooral op de voordelen gewezen en de mogelijke nadelen werden gebagatelliseerd. Dat is echter een heel gebruikelijke trend in medische voorlichting vanuit beroepsgroepen die zelf over hun marktwaar voorlichten. Het feit dat er ook maar heel weinig goed onderzoek naar is gedaan maakt het er niet beter op. Alleen wat klanttevredenheidsonderzoek wordt er meestal gedaan. “Geef aan op een schaal van vijf hoe tevreden u bent met uw geheel verjongde vagina.”

De onderzoekers waren vooral geshockeerd over het feit dat er in de informatie niets te vinden is over leeftijdsgrenzen en dat gedurende het leven de vrouwelijke geslachtsorganen gewoon veranderen. Dat is normaal en geen probleem.

Bij Taschenverlag kocht ik jaren geleden eens een prachtig boek waarin het werk van plastisch chirurgen werd getoond en daarbij werd hun werk beschouwd als kunst. Elke chirurg had zo zijn eigen stijl en signatuur. Bij dit artikel over de designer vagina moest ik daar ook ineens aan denken. “Goh, heb jij een D&G vagina? Jeetje is die niet een beetje uit?”

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het weetje van vrijdag nalezen: Dopamine bouwt mee aan een beter geheugen
Het meest recente boek van Ivan Wolffers is: Gezond


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (8)