40.260
186

Publicist en activist

Kwinten Keesmaat is publicist en activist op verschillende sociale onderwerpen.

‘De dood van Mitch Henriquez, dat is moord’

De politie en het OM zijn razendsnel met verklaringen naar de pers omtrent politiegeweld. Zo wordt de schijn gewekt dat de politie niets fout heeft gedaan

De 42 jarige Mitch Henriquez is na het festival Night at the Park, in het Haagse Zuiderpark, komen te overlijden door toedoen van hevig politiegeweld. Het Openbaar Ministerie sprak in een eerste verklaring dat Mitch Henriquez onwel was geworden in een politiebus onderweg naar het politiebureau. Uit videobeelden en verklaringen van omstanders en familie bleek heel wat anders.

Het OM stelde in de eerste verklaring:

De man werd aangehouden nadat hij zou hebben geroepen dat hij een wapen had. De man verzette zich tegen zijn aanhouding en de politie gebruikte daarom geweld tegen de man om hem over te brengen naar het politiebureau. Onderweg naar het politiebureau werd hij onwel. De agenten startten met reanimatie en een ambulance bracht de man in zeer kritieke toestand over naar het ziekenhuis.

Alle Nederlandse media namen dit klakkeloos over.

Maar op de Arubaanse website MasNoticia.com hadden familieleden een totaal andere lezing van de gebeurtenissen. Zijn nicht stelt: ‘Henriquez was met een groep vrienden grapjes aan het maken toen een groep agenten op hen afkwamen. Toen hebben ze hem aangehouden. Heel zijn gezicht is blauw geslagen.’ Ook verklaarden ooggetuigen op social media: ‘Ik stond er nog geen vier meter vandaan en ik heb die man niets horen roepen over een pistool. Hij liep weg en werd door vier agenten besprongen.’ En: ‘Een agent bleef met een knuppel slaan op zijn hoofd en zijn benen.’ Ook videobeelden spreken de verklaring van het OM en de politie tegen. Op een video is te zien hoe vier agenten op hem zitten en hem proberen te knevelen en hem in een headlock houden, een voor de politie verboden wurggreep. Op een tweede video is te zien dat hij levenloos op de grond ligt. Agenten proberen hem overeind te zetten maar de man geeft al geen reactie meer. Zijn hoofd klapt naar voren omdat hij buiten bewustzijn of al in coma is. In plaats van dat de politie overgaat op reanimatie of een ambulance laat komen, wordt de man een politiebus in gesleurd en rijden ze weg. Maar waarom?

Doofpot mechanisme
Dat politie en OM razendsnel zijn met verklaringen naar de pers omtrent politiegeweld is niets nieuws. En dat daarin de schijn wordt gewekt dat de politie niets fout heeft gedaan ook niet. Het is een mechanisme dat telkens weer op gang komt als de politie de fout in gaat. De politie en in het bijzonder de eenheid Den Haag is al jaren in opspraak vanwege (veelal racistisch) geweld. Zo werden al heel veel zaken waar duidelijk was dat de politie buitenproportioneel geweld gebruikte afgedaan met woorden als ‘wij doen goed ons werk’, ‘wij kunnen ons niet vinden in de bevindingen’ en ‘de politie staat onder grote druk’. Telkens worden de agenten gedekt door de korpsleiding en burgemeester.

Toen op 24 november 2012 de 17-jarige Rishi Chandrikasing werd doodgeschoten op station Hollands Spoor kwam dit mechanisme ook op gang. Zo zouden agenten hebben gedacht dat Rishi een wapen had wat later zijn mobiele telefoon bleek te zijn, werden er schoten op hem gelost terwijl hij wegrende van de politie. Ook werd er gesteld dat vier gewapende agenten bang zouden zijn geweest voor de 17-jarige jongen. Nu het OM haar eerste verklaring door veel kritiek heeft in getrokken laat het nog maar eens zien dat zij het telkens toch proberen met leugens de feiten te verdoezelen en verandert dan ook niks aan de zaak.

Ook al bleek in de rechtszaak dat de agent niet had mogen schieten, toch werd hij vrijgesproken en hield de korpsleiding hem de hand boven het hoofd. Maar de politie liet het daar niet bij. Terwijl familie en vrienden aan het rouwen waren ging de politie enkele dagen na de moord over op karaktermoord. Rishi zou sporen van cannabis en alcohol in zijn bloed hebben en zou hij onder toezicht staan van Jeugdzorg. Al deze dingen zijn totaal niet relevant of een maatstaf om iemand van het leven te beroven, maar ze worden gebruikt om iemand in een kwaad daglicht te stellen, ‘iemand die het er wel naar gemaakt zal hebben’, terwijl daar totaal geen grondslag voor is. En ook nu lijkt hetzelfde mechanisme op gang te komen. Er zou gesproken zijn over een wapen, vervolgens zal het er vast op worden gebracht dat hij gedronken had (als dat zo is zal hij niet de enige zijn op een festival) en dat hij tegenwerkte bij zijn arrestatie. En het zou me totaal niet verbazen dat we over enkele weken het verhaal van de doodsbange agent te horen krijgen. We kunnen echter nu al vaststellen dat een overmacht aan politie een man oppakte die al wegliep. Dat het OM de media en de mensen een leugen voorhoudt en duidelijk was dat Mitch al buiten bewust zijn was door toedoen van de politie en hem medische hulp te onthouden door met hem te gaan rond rijden en hem later pas aan de ambulance over te dragen. Dan is er geen sprake van dat hij onwel werd in de politiebus, dan is er simpelweg sprake van moord of in ieder geval dood door schuld.

I can’t breathe
De dood van Mitch Henriquez doet denken aan een combinatie van twee vergelijkbare zaken in Amerika. Eric Garner overleed nadat hij bij zijn arrestatie in een wurggreep werd gehouden door een agent, Garner schreeuwde 11 keer ‘I can’t breathe’ waarna hij zijn bewustzijn verloor en overleed. Freddie Gray raakte zwaar gewond bij zijn arrestatie. Hij brak drie ribben en hij had letsel aan zijn ruggengraat en achterhoofd. Gray werd in een politiebusjes gesleurd. Hij kreeg geen medische zorg en overleed een week later in zijn cel. Door de dood van deze twee Afro-Amerikaanse mannen ontstonden er door heel Amerika grote protesten. Als we politiegeweld, de leugens van het OM en het doofpotmechanisme willen doorbreken is het ook aan ons om de straat op te gaan en protest te ontketenen. De dood van Mitch Henriquez, dat is moord, de zoveelste op de de dodenlijst van de politie. Dit kunnen we niet onbeantwoord laten.

Noot: Het Openbaar Ministerie heeft inmiddels de verklaring ‘dat de 42-jarige Arubaan die zondag na zijn aanhouding overleed onderweg naar het politiebureau onwel werd’ ingetrokken. Dat meldde Omroep West maandag. Het OM verklaart nu dat ‘toch niet duidelijk is wanneer Mitch Henriquez onwel is geworden’.

Persofficier Wouter Bos verklaarde maandagochtend bij Radio West dat Henriquez niet over een wapen beschikte op het moment van zijn arrestatie. Op het lichaam van de overleden man wordt sectie verricht.

Geef een reactie

Laatste reacties (186)