1.147
14

Socioloog, schrijver

Mohammed Benzakour is socioloog, schrijver, imker. Hij schreef het bekroonde boek "Yemma", over zijn Marokkaanse moeder in een Hollands verpleeghuis.

De droombaan van Pastors

De carrièreswitch is op zichzelf al bizar genoeg is: van controleur/baas van het college tot dienaar van datzelfde college. Als dat geen politieke januskop is, wat dan wel?

Marco Pastors heeft afscheid genomen van de politiek. Voor – heel origineel – ‘een nieuwe uitdaging’. Een droombaan: Directeur Nationaal Programma Kwaliteitssprong Zuid. Een lelijke naam, maar goed passend bij een krijtstreepjespak. Ik feliciteer Pastors, en met hem Leefbaar Rotterdam.

Ofschoon de politicus (binnenkort: ambtenaar) dit cadeau vooral te danken heeft aan zijn zelfverklaarde vijanden – B&W, incluis PvdA en D66 – is het fijn voor Pastors en LR dat ze op bestuurlijk vlak toch nog een dikke vinger in de Rotterdamse pap mogen meeroeren.

Ik herinner me nog hoe moeilijk Pastors het had als weggestuurde wethouder. Hij kon maar geen baan vinden, want hij leed zo onder z’n ‘imago’. “Als je iets kritisch zegt over moslims, wordt het blijkbaar een stuk moeilijker.” Pastors doelde uiteraard niet op de problemen die moslims hebben op de arbeidsmarkt, als gevolg van o.m. zijn eigen islamhetzes, nee, Pastors baalde dat hij zelf moest teren op een wachtgelduitkering. Dat vond hij ‘een grote kwelling’, juist omdat hij als wethouder zo sterk gekant was tegen uitkeringstrekkers die geen baan onder hun niveau accepteerden. Daarop was GroenLinkser Arno Bonte zo aardig geweest om z’n oude collega een handje te helpen. Bonte deed hem diverse vacatures aan de hand, postkamermedewerker, strandwachter, telefoniste, magazijnmedewerker, tomatenplukker – maar Pastors was nergens voor te porren. Liever teerde Pastors op overheidsgeld dan de handjes te laten wapperen.

In de laatste raadsvergadering van 2011, 15 december, was op initiatief van GL en de SP – de nieuwe droombaan van Pastors geagendeerd. Een benoeming met een luchtje, zo zoemde het al weken in de stad, dus niet gek dat zoiets in een volksgremium wordt beraadslaagd. Maar niet in de Rotterdamse Raad; daar mocht het overal over gaan behalve over dat luchtje. Want Pastors is nu eenmaal een ambtenaar en ambtelijke poppetjes kunnen zich niet verdedigen. Dus werden links en rechts wat vliegen afgevangen en telkens als een raadslid dat ‘luchtje’ ter sprake wilde brengen, werd-ie prompt afgekapt door Aboutaleb (PvdA), of wipten Moti (PvdA) en Belhaj (D66) als kikkers op sterk water op om ineens heel principiële praat te kwaken: “Foei. Je mag niet praten over Pastors hoor, want Pastors kan zich niet verdedigen.”

Grappig, deze gloednieuwe principiële kwaakpraat, die heb ik nergens gehoord toen het ging over, bijvoorbeeld, Tariq Ramadan. De professor werd ontslagen en alles draaide over het ambtelijke poppetje Tariq en diens vermeende ‘luchtje’ – niet over zijn internationaal erkende kennis en kwaliteiten. Urenlang werd Ramadans hebben en houwen aan de schandpaal genageld, incluis de grofste beledigingen richting de man die zelf op de tribune zat en niks mocht terugzeggen. Nog net niet ging het over zijn onderbroekmerk. Noch Aboutaleb, noch Moti, noch Belhaj heb ik toen horen kwaken van verontwaardiging. Evenmin heb ik deze principiële kwaakpraat gehoord toen het ging over de legerimam Ali Eddaoui. Indertijd steunde het CDA in de Tweede Kamer voor de motie van de VVD – tegen het besluit in van de eigen, toenmalige CDA-staatssecretaris Jack de Vries – om de aanstelling van Eddaoudi als geestelijk verzorger bij de krijgsmacht ongedaan te maken.

Eddaoudi was ‘omstreden’ omdat hij zich als columnist eens grievend over de missie in Afghanistan had uitgelaten – let wel: als columnist. Het was een dubbeltje op zijn kant: 69 versus 70; Ali net niet de laan uitgeschopt.

Dan de Rotterdamse Raad. Daar was het ineens streng verboden te praten over Pastors en diens luchtje. Terwijl de carrièreswitch op zichzelf al bizar genoeg is: van controleur/baas van het college tot dienaar van datzelfde college. Als dat geen politieke januskop, wat dan wel.

Dan de vraag: Had Pastors zich – net als Eddaoudi – weleens grievend uitgelaten over groepen of personen waar hij nu mee te maken gaat krijgen? Niet zo zuinig. Meneer heeft crimineel gedrag van Marokkaanse jongeren in verband gebracht met de islam – waarmee direct alle moslims (ruim vertegenwoordigd in Zuid)  verdacht waren. Meneer heeft voor het spotje van zijn geflopte partij ÉénNL de aanwezigheid van moslims in Nederland vergeleken met de aanwezigheid van Nazi’s. Meneer noemt GroenLinksers standaard ‘idioten’ en PvdA’ers linkse kerkratten. Meneer heeft de onderzoeksresultaten van de Stadsdebatten Islam verdraaid en gemanipuleerd ten eigen voordeel. Meneer was verbolgen over de benoeming van ‘een islamitische burgemeester’ in Rotterdam en verklaarde diens nare persoonseigenschappen (eigenwijs, egocentrisme) aan zijn moslimachtergrond.

Mag een populist c.q. volksmenner c.q. demagoog zulke taal uitkramen? Ja, als demagogie je handelsmerk is. Maar mag een populist c.q. volksmenner c.q. demagoog een bestuurlijke topfunctie bekleden waarvan in het profiel uitdrukkelijk vermeld staat ‘stimuleert samenwerking’, ‘heeft empathie’, ‘legt verbindingen tussen alle partijen’? Dat lijkt mij ronduit dwaas.

Bovendien, twee belangrijke samenwerkingspartners – deelgemeenten Charlois en Feijenoord- hebben al uitdrukkelijk hun bezwaren geuit tegen Pastors. Nog iets: was het niet toevallig Pastors die een ronkende motie van wantrouwen (n.a.v. de rellen op Hoek van Holland) tegen Aboutaleb – de man aan wie hij nu verantwoording moet afleggen – ingediend?

Uistekende basis voor vertrouwen en samenwerking, nietwaar.

En tóch, precies deze Pim Fortuyn-bewonderaar c.q. –epigoon (‘waar Pim komt, komt ruzie’) is de uitverkorene van 58 sollicitanten. Sollicitanten (een paar zijn uitgelekt) van uitmuntende signatuur, met uitstekende referenties en: van onbesmet blazoen.

Hoe kan het?

Zoals de onzuivere benoeming van Donner vooral via achterkamertjesgekonkel is bekokstoofd en doorgedrukt, ziet elke blinde dat aan de Maas een obscuur spel is gespeeld. Het college, en in het bijzonder verantwoordelijk wethouder Karakus en burgemeester Aboutaleb weten uitstekend waar Abraham de mosterd haalt. Want stelt u zich voor: Pastors was afgewezen, en iemand anders (een PvdA’er of GroenLinkser) was aangesteld – hoe dacht u dat een gefrustreerde fractieleider van de grootste en meest gevreesde oppositiepartij (Pastors verwierf 52.000 stemmen bij de laatste verkiezingen) zich dan had opgesteld jegens toekomstige collegeplannen, in het bijzonder omtrent Zuid?

Deze job voor Pastors is een zoethoudertje voor Leefbaar Rotterdam, dat zich dankbaar maar dommig laat doodknuffelen.

Karakus, het College, en Aboutaleb kunnen rustig slapen, hun grootste belager is via een banenfoefje monddood gemaakt.

En de Raad zelf, incluis PvdA en D66? Die sliep al.


Laatste publicatie van Mohammed Benzakour

  • De ogen van Fadil

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (14)