2.903
2

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

De druk van je partner is sterker dan je denkt

Als een partner van gedrag verandert, is de kans groot dat de ander dat ook doet

Menigeen die al jaren getrouwd is vraagt zich wel eens af wat toch het voordeel van het huwelijk is. Ik zelf houd me vanuit mijn werk vooral bezig met één aspect daarvan: Is het goed voor de gezondheid? Die vraag valt bijna niet te beantwoorden.

Het ligt er maar net aan hoe de partners er individueel mee omgaan en wat de invloed is die ze op elkaar uitoefenen. Je kan elkaar knettergek maken.

Uit onderzoek weten we dat mannen in een vaste relatie ouder worden dan vrijgezellen, terwijl vrouwen er weinig mee opschieten. Mannen verzorgen zich slechter dan vrouwen en zijn zo stoer dat ze vaak door blijven lopen met klachten waarmee ze toch beter naar een dokter zouden kunnen gaan.

Een nieuw onderzoek heeft gekeken naar hoe paren omgaan met gezond gedrag. De uitkomsten daarvan zijn hoopgevend. Als een van de partners zijn gedrag verandert, dan is de kans groot dat de partner dat ook doet

couple-reading-booksHet onderzoek werd uitgevoerd onder 3722 paren. Om een voorbeeld te geven van wat er uit kwam: rokende vrouwen hebben 50 procent kans daarmee te stoppen als hun man tegelijkertijd stopt met roken. Slechts 17 procent van de vrouwen lukte het met roken te stoppen als de man al niet rookte en 8 procent slaagde erin als de man een roker was. Ook mannen veranderden hun gewoonten gemakkelijker als ze dat tegelijkertijd met hun partner deden. Stoppen met roken, meer bewegen, afvallen. Je zou dus kunnen zeggen: geen peer pressure, maar partner pressure.

Sinds onderzoek liet zien dat het krijgen van kanker voor tweederde een kwestie van stomme pech is, denken veel mensen dat gedragsverandering onzin is. Dus die vragen zich misschien wel af waarom je er überhaupt aan zou beginnen, of je partner het nu wel of niet doet. Maar voor de mensen die dus niet zo goed kunnen rekenen wil ik er nog wel even op wijzen dat kanker voor een derde niet een kwestie van geluk is. Roken en longkanker zijn met elkaar verbonden als een huwelijk. Het is de moeite waard ermee te stoppen en ook meer te gaan bewegen, minder te zitten en op wat je eet te letten als je niet op al te jonge leeftijd al geplaagd wil worden door allerlei vervelende kwalen en ziekten.

Dus praat eens met je partner: ik jouw buddy en jij mijn buddy. Laten we alles vergeten wat er mis is aan onze relatie en ons op de goede kant richten. Alleen kan ik het niet, laten we samen stoppen met roken, laten we samen meer gaan bewegen, laten we samen op het eten gaan letten. Laten we een club vormen. Dat is overigens nu net mijn definitie van het huwelijk: een club met iemand bij wie je het allerliefst altijd wilt zijn en omdat je in een club moet geven en nemen neem je nog wat meer maar blijf je je altijd afvragen hoe je het goed doet.

Ik kan het in dit verband overigens niet nalaten om de Franse filosoof de Montaigne (1533-1592) te citeren over het huwelijk: “Een goed huwelijk zou zijn tussen een blinde vrouw en een dove man.”


Het laatste boek van Ivan Wolffers is ‘Als de tijd voor altijd stil zou staan

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht

cc-foto: Erin Kelly


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (2)