3.592
132

Voorzitter Landelijk Beraad Marokkanen

Mohamed Rabbae (1941) is voorzitter van het Landelijk Beraad Marokkanen (LBM). Het LBM werd opgericht als reactie op de film Fitna van Geert Wilders. Het LBM is nu één van de partijen die Geert Wilders aanklagen wegens haatzaaien en discriminatie van moslims. Hij is oud-lijsttrekker van GroenLinks.

De dubbele moraal van Leon de Winter

Moreel gezag en dubbele moraal gaan niet samen

Bij de bekende pro-Israël lobby in de Tweede Kamer heeft zich ook Leon de Winter gevoegd om te protesteren tegen de lening van 5 miljard euro van de Europese Unie aan Egypte. De reden: president Morsi en zijn partij “de Moslimbroeders” zijn anti-semitisch en schenden de rechten van de christenen en vrouwen aldaar. Ik heb de uitspraak van Morsi over “de zionisten” gehoord en hoewel zijn politieke analyse over het conflict tussen Israël en de Palestijnen juist is, vind ik zijn omschrijving van de zionisten als “afstammelingen van apen en varkens” uiterst verwerpelijk.

Immers zelfs het conflict in het Midden-Oosten mag ons nooit vervreemden van de Joden als medemensen en – voor de Arabieren – zelfs als neven, afstammend van één en dezelfde aartsvader Abraham. Er zijn bovendien Joden die meer offers opbrengen met hun steun aan de Palestijnen dan menige Arabier.

Ik vind ook dat Morsi en zijn partij geen enkele steun verdienen indien ze voor christenen en vrouwen geen volledig respect opbrengen als volwaardige Egyptische burgers, zowel in de wet als ook in de omgang. 

Moreel gesproken is de verontwaardiging van Leon de Winter c.s. echter van een onbetrouwbaar niveau. De protesterende politieke partijen en Leon de Winter hebben nooit met dezelfde felheid geprotesteerd tegen de schending van de mensenrechten van de Palestijnen door Israël. Ook hoor ik ze nooit als minister Lieberman van Buitenlandse zaken van Israël in het (demissionair) kabinet van Netanyahu racistische uitspraken deed over de Palestijnen. Ik heb ze nooit kunnen betrappen op een afwijzende reactie op de kolonisatie van Palestijnse gebieden door Israël, de standrechterlijke executies van Palestijnen en de zogenaamde administratieve hechtenis zonder rechterlijke basis.

Dit ondanks diverse rapporten van de EU zelf over de schending door Israël niet alleen van mensenrechten maar ook van resoluties van de VN en de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Dat Israël, ondanks deze schendingen, jaarlijks 3 miljard dollar aan wapens van de VS en allerlei militaire, economische en financiële faciliteiten van diezelfde EU krijgt heeft bij Leon de Winter c.s. nooit tot enige verontwaardiging geleid.

Ziehier de dubbele moraal!  

Om zijn verzet tegen het besluit van de EU om Egypte bovengenoemde lening te verstrekken duidelijk te maken, wil hij 100 euro aftrekken van zijn jaarlijkse belastingaangifte. Indien hij beschikte over enige moreel gezag dan had alleen al zijn verontwaardiging een gewichtige indruk gemaakt in de samenleving. Dan had hij deze publicitaire steunt niet nodig gehad. Maar moreel gezag en dubbele moraal gaan niet samen! 

Geef een reactie

Laatste reacties (132)