4.478
18

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

De echte reden waarom jongens beter zijn in wiskunde dan meisjes

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag over de ontwikkeling van ruimtelijk inzicht bij jongens en meisjes

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Hoewel jongens en meisjes even intelligent zijn, lijkt het of jongens op school beter presteren in vakken als wiskunde en techniek. Aangenomen werd dat jongens geboren worden met een ‘beter’ ruimtelijk inzicht en dat ze daardoor een voorsprong hadden in die vakken. Als dat zo zou zijn wil dat zeggen dat het een kwestie van aanleg is en zou je je erbij neer moeten leggen.

Tegelijkertijd zijn er ook deskundigen geweest die meenden dat het een kwestie van opvoeding was. Als jongens al op jonge leeftijd auto’s en een meccanodoos krijgen. ontwikkelt hun ruimtelijk inzicht zich vanzelf beter dan bij meisjes, die met troetelberen, Disneyprinsessen en poppen hun jeugd door moeten brengen.

Er zijn dan ook weer onderzoeken die laten zien dat kinderen die nog niet eens kunnen praten bij het kiezen van speelgoed al een duidelijke voorkeur hebben. Jongens kiezen bewegende objecten (bal, auto) en meisjes zouden zich aangetrokken voelen tot zacht en grote ogen (poppen). De evolutiedeskundigen vertelden dat het komt omdat jongens uiteindelijk jagers moeten worden en meisjes als ze ouder worden bessen moeten zoeken. Hoe zit het dan precies?

In ieder geval ingewikkelder dan we dachten. Onderzoekers ontdekten namelijk dat verschillen in ruimtelijk inzicht binnen één geslacht een grotere variatie hebben dan tussen de twee geslachten. Er is dus een schaal voor de mate van ruimtelijk inzicht en waar zou die dan mee samenhangen? Dat zou samenhangen met de mate waarin kinderen zich identificeren met een rolmodel. Dus als kinderen zich met het mannelijke rolmodel identificeren (en dat gebeurt vaker bij jongens dan bij meisjes) dan wordt hun spierontwikkeling beter en ook hun ruimtelijk inzicht.

Als dat zou kloppen en we vinden het belangrijk dat er meer meisjes uiteindelijk wiskunde en technische vakken gaan studeren, dan zouden de ouders al van jongs af aan gevarieerdere spelletjes met ze moeten spelen. Dus meer balspellen met meisjes doen. Bovendien zouden meisjes niet alleen maar met meisjes moeten spelen, want dan zullen ze in toenemende mate hinder hebben bij het ontwikkelen van ruimtelijk inzicht.

Ik ben nog wat in de war, want het zijn allemaal een hoop nieuwe inzichten in korte tijd. Betekent het dan dat moeders meer moeten gaan voetballen met hun dochters of is het ook goed als hun vader het doet? Want die genderidentificatie hangt misschien samen met of je vader of moeder dat doet. Ik denk om eerlijk te zijn dat we er nog niet uit zijn en nog tientallen jaren onderzoeken zullen zien verschijnen die nu eindelijk zullen vertellen hoe het zit. En hoe erg is het? Ik vind het bijvoorbeeld absoluut niet vervelend dat ik geen wiskunde ben gaan studeren.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige weetje: Is seks vooral leuk wanneer je tevreden bent over jezelf?

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (18)