797
2

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

De empathie van de leugenaar

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Liegen om je relatie te beschermen

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Tijdens een van mijn zoektochten langs sites die iets boeiends te melden hebben over geluk, over mannen en vrouwen of over hoe de liefde ons troost en verscheurt, kwam ik een fragment uit het boek The Normal Bar tegen. 

Drie auteurs, Chrisanna Northrup, Pepper Schwartz en James Witte, die verslag doen van het grootste onderzoek ooit naar romantische relaties. Het is gebaseerd op vragenlijsten die door meer dan 100.000 mensen werden ingevuld. Hoewel ik vaak erg nerveus wordt van percentages en vragenlijsten en me afvraag in hoeverre die niet juist alleen de stereotypen weergeven, zijn de uitkomsten toch te leuk om ze te negeren. De nu volgende uitkomsten komen uit het onderzoeksdeel over jokken en de waarheid.

Kun je je geliefde volledig vertrouwen? Vrouwen lijken meer mensenkennis te hebben dan mannen, want 39 procent van de vrouwen denkt van niet, tegen 53 procent van de mannen. De onderzoekers geven als verklaring dat veel vrouwen in heteroseksuele relaties beseffen dat mannen buiten de deur nog vaker een vergissing begaan dan vrouwen, maar is dat echt zo of is dat een beeld dat in films en televisieseries wordt neergezet?

Als het op jokken in een liefdesrelatie aankomt dan blijkt dat 75 procent van de mannen en 71 procent van de vrouwen niet altijd de waarheid spreekt. Dat lijkt geen invloed op de relatie te hebben, want 69 procent van de geïnterviewde mensen in een zeer gelukkige relatie blijkt te jokken. Het lijkt er ook op dat er veel gejokt wordt om de relatie te beschermen en dat juist de leugenaars vaak empathisch zijn, terwijl het vertellen van de waarheid over een slippertje door veel geïnterviewden gezien wordt als ‘erg wreed’.

Mannen jokken overigens het vaakst als hun vrouw vraagt of ze er goed uitziet, want meestal kijken ze niet eens op uit hun krant of van hun iPad. Vrouwen daarentegen jokken het vaakst over de seksuele prestaties van hun partner. “Ja schat, het was heerlijk.” Het illustreert hoe vriendelijk wij mensen zijn in onze pogingen onze geliefde een plezier te doen.

Samenleven is voor lang niet iedereen even gemakkelijk. Er is vaak behoefte aan privacy, want je hoeft nu eenmaal niet alles van elkaar te weten en soms wordt die beschermd met een leugen. Bescherming daarvan is belangrijk om een langdurige relatie vol te houden. 54 procent van de vrouwen en 49 procent van de mannen geeft toe de email van de partner wel eens te hebben ingekeken. Dat is wel een punt en misschien is het nog wel schadelijker voor de relatie dan de onwaarheid spreken.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige weetje: Weg met de eindeloze stroom paracetamol

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (2)