1.050
59

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

De Europese leiders hebben gekozen voor anorexia

Regeringsleiders vrezen een werkelijke democratisering van het Europese niveau in Brussel als de pest

Olli Rehn, Europees Commissaris voor Economische Zaken, heeft Jan Kees de Jager er vriendelijk op gewezen dat het Nederlandse tekort moet dalen tot beneden de drie procent. Anders wordt ons land in de hoek gezet.

Niet dat de minister van Financiën met hangend hoofd het gesprek uitkwam. Hij heeft best een goed rapport gehad. De bovenmeester heeft er alleen een aantekening in geschreven. Die wil Jan Kees graag aan iedereen laten zien. Deze modelscholier gaat immers de komende jaren extra hard zijn best doen zodat die lieve meneer Rehn hem straks over zijn bolletje aait.

Dit optreden van Rehn vloeit rechtstreeks voort uit de laatste bijeenkomst van de EU-leiders in Brussel. Na afloop daarvan werd immers verkondigd dat het oude werelddeel op het stuk van zuinigheid met vlijt de strengste regeling van de hele wereld zou afkondigen. Het was de bedoeling dat elke lidstaat een verbod op tekorten van meer dan drie procent in de wet op zou nemen en liefst in de grondwet. En zondaars zouden van de EU automatisch een boete krijgen net zoals dat gebeurt met Nederlanders die hun zorgverzekering niet meer kunnen betalen.

Dit is een rampzalig voornemen want het haalt alle flexibiliteit uit het overheidsbeleid. De bandbreedte om te investeren in de toekomst wordt moedwillig versmald. Europese regeringen blijft niet veel anders meer over dan om de ene bezuiniging op de andere te stapelen zodat de economie verder instort. Wat je met je schraapzucht aan de uitgavenkant wint, gaat dubbel en dwars verloren door dalende belastinginkomsten.  Merk hierbij op dat de tekorten op de begroting onder de regering Rutte alleen maar zijn toegenomen en niet gedaald. De Europese leiders hebben gekozen voor anorexia

Waarom doen de regeringsleiders zich dit aan? Omdat zij een werkelijke democratisering van het Europese niveau in Brussel vrezen als de pest. Als er een federale regering bestond die verantwoording aflegde aan een democratisch parlement, was al die flauwekul met budgetplafonds in de grondwet nergens voor nodig. De nationale regeringsleiders laten zich liever ringeloren door een machtsmachine met automatische sancties dan door een werkelijk democratisch gekozen Europese regering.  Daar hebben ze alles voor over. Ook een contract dat hen een voor een zal dwingen om de eigen economie kapot te bezuinigen.

Het heeft iets lafs, die vertoning.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (59)