Laatste update 22:29
4.044
93

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

De feestdagenverziekers maken kerst zelf kapot

Iemand die kaarten verkoopt met daarop 'Prettige feestdagen' is al verdacht

Iedereen gaat de kerstdagen met de beste bedoelingen in maar het is niet altijd gemakkelijk om de sfeer van vrede op aarde te handhaven als de drank in de man is en de verveling toeslaat. Dan ontstaat licht heibel en sist iemand:

Gelukkig kerstmis. Je weet wel een sfeertje te scheppen hè?

Daarna is het feest niet meer te redden en verkeert in verbittering. Een verkeerd woord is meestal genoeg en iedereen maakt elkaar uit voor feestdagenverzieker. Wie begint, draagt wat mij betreft de schuld.

Cc-foto: Sharyn Morrow

Verdacht
De feestdagenverziekers zijn dit jaar vroeg begonnen. Als aasgieren zweven zij hoog boven de stad om met haarscherpe ogen te speuren naar wie de kerstsfeer aantast. Iemand die kaarten verkoopt met daarop ‘Prettige feestdagen’ in plaats van ‘Gezegende kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar’ is al verdacht. Zonder meer schuldig aan het verpesten van de kerstsfeer is de bakker die het waagt een feeststol aan te bieden, of de handelaar in huishoudelijke artikelen die seizoensversieringen aanprijst in plaats van kerstballen.

Zij worden zonder genade aangepakt. Zij wijken voor de terreur van de islam. Zij zijn collaborateurs bij het proces van omvolking dat inmiddels plaats vindt.

Cc-foto: nils.rohwer

Gewone Nederlander
En dat in een land dat voor 78 procent uit geboren Nederlanders bestaat en voor 10 procent uit de niet-westerse allochtonen tegen wie dag in dag uit door allerlei geteisem stemming wordt gemaakt. Bijvoorbeeld op het spreekgestoelte van een christelijke partij waar de gestudeerde voorman zijn medeleven uit met de gewone Nederlander die machteloos zou moeten toezien hoe Polen zijn baan inpikken.

De lui die kerst en nieuwjaar aangrijpen om de vijandschap op te kloppen tegen mensen die niet hun kleurtje hebben en behalve Nederlands misschien nóg een taal vloeiend spreken, dat zijn de echte feestdagenverziekers. Zij zijn degenen die kerst en nieuwjaar van hun werkelijke betekenis ontdoen. En val me nou maar aan op het gebruik van het woord feestdagenverziekers in plaats van kerstverstjeerders.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (93)