989
31

Directeur Fietsersbond

Hugo van der Steenhoven is directeur van de Fietsersbond. Van 1998 tot 2002 was hij woordvoerder verkeer, milieubeheer en ruimtelijke ordening van de Tweede Kamerfractie van GroenLinks.

De fiets is een oplossing, geen probleem

Joop-debat: De Fietsersbond is tegen verplicht betalen voor het stallen van fietsen. Daarvan is sprake in verschillende grote steden om de overlast van wildgeparkeerde fietsen te voorkomen.

In Nederland wil eigenlijk iedereen het fietsen stimuleren. Fietsen is immers snel, goedkoop, gezond en goed voor milieu en leefbaarheid. Betalen voor het parkeren van een auto is normaal geworden omdat we in Nederland het autogebruik in de stad willen ontmoedigen. Verplicht betalen voor de fiets betekent ontmoediging van ons meest mens- en milieuvriendelijk vervoermiddel.

Door het succes van het fietsen zien we een groot tekort aan stallingsplekken ontstaan, bij stations en in binnensteden. De Fietsersbond vindt dan ook dat er meer plekken voor het stallen van fietsen moeten bijkomen. Dat kunnen losse plekken zijn, maar ook mooie stallingen. Zo koos Zutphen voor een grote, ondergrondse, gratis bewaakte stalling. Daarmee hebben fietsers een veilige plek en is het stationsplein minder rommelig. Ook de Fietsappel bij Alphen aan den Rijn is een prima voorbeeld van hoe het ook kan.

Wanneer je wil voorkomen dat mensen hun fiets zomaar overal neergooien, moet je ze verleiden met goede voorzieningen. Voorzieningen waarvoor ruimte gevonden kan worden door een verdere beperking van het autoparkeren in steden.

Daarnaast zouden gemeenten veel systematischer werk moeten maken van het periodiek opruimen van achtergelaten fietsen en wrakken. De fiets is een oplossing, geen probleem.

Luister donderdag om 11.45 naar het Joop-debat bij degidsfm. Van der Steenhoven gaat dan in debat met Maurice Piek, VVD-raadslid van Amsterdam over deze kwestie.

Op 9 februari verscheen dit artikel over het onderwerp in NRC.

Geef een reactie

Laatste reacties (31)