895
7

Journalist

- 23 jaar
- Geboren in La Tronche (bij Grenoble), opgegroeid in Leeuwarden, gestudeerd in Zwolle en nu woonachtig in Amsterdam
- Werkt in het Nederlands, Engels en Frans
- Schrijft, maakt radio, filmt en monteert
- Buitengewoon geinteresseerd in wat er gebeurt in Europa, de VS en Afrika (en eigenlijk ook de rest van de wereld)
- Luistert bijna alleen maar muziek van voor haar tijd
- Traint -na een half decennium zonder sport- voor de halve marathon

De Fransen zijn nog steeds verliefd op Sarkozy

Al bijna een halfjaar is hij geen president meer. Toch hebben de Fransen nog geen genoeg van Nicolas Sarkozy. 


Nog nooit zo absent was hij zo present, schreef een Frans journalist vorige maand over de eerste reünie van de vereniging ‘Vrienden van Nicolas Sarkozy’, waarbij enkele duizenden van Sarkozy’s aanhangers aanwezig waren. De oud-president schitterde zelf door afwezigheid. En toch het is helemaal waar.

Sarkozy is overal zonder zelf aanwezig te zijn; de boulevardpers volgt zijn sporen net zo fanatiek als voorheen en dus genoten de Fransen deze zomer als vanouds van de vakantiekiekjes van de ex-presidentsfamilie. Sarko op het vliegveld. Sarko op de fiets. Hoewel dit keer wel met buikje en stoppelbaard.

In verkiezingstijd werd hij nog geroemd als impopulairste Franse president aller tijden. Het was dan ook geen publiek geheim dat zijn eigen volk hem spuugzat was. Maar Sarkozy heeft het geluk dat de Fransen ongeduldig zijn. Zijn opvolger François Hollande heeft volgens de Fransen nog te weinig echt leiderschap getoond. Sarkozy sprong daar handig op in door – terwijl Hollande op vakantie was – te bellen met een Syrisch oppositieleider en gezamenlijk op te roepen tot actie.

De Fransen hangen al vroeg naar presidentiële nostalgie; een recente opiniepeiling laat zien dat een aanzienlijk aantal denkt dat Sarkozy het land beter zou regeren dan zijn opvolger François Hollande momenteel doet. Uit andere cijfers blijkt bovendien dat minder dan de helft van de Fransen tevreden is over het leiderschap van hun huidige president.  

Zijn de Fransen dan zo vergevingsgezind? Psychiater Serge Hefez heeft een andere verklaring. Hij schreef vijf jaar geleden geleden al een boek getiteld ‘La Sarkose obsessionnelle’. Volgens zijn analyse werkt Sarkozy als een spiegel voor de gemiddelde Fransman. Het narcistische karakter van Sarko doet de Fransen in zoverre aan zichzelf denken, dat ze hun eigen frustraties op de oud-leider projecteren. Het is een mogelijke verklaring voor waarom een tweede ambtstermijn er niet in zat.

Dat klinkt als een vrij logische redenatie, maar wellicht geniet Sarkozy vooral bekendheid om het bekend zijn. Hij beschikt tenslotte over de juiste dosis je ne sais quoi en ooh la la.

Niet zo gek als je als driftkikker van een president wordt omringd door een reeks politieke schandalen en opeenstapeling van blunders. Gooi daar een publieke echtscheiding, een topmodel en een Rolex bij, en je hebt de ideale foute man. Want eigenlijk lijkt dat de reden de Fransen geen genoeg van Sarkozy krijgen: ze zijn nog heimelijk verliefd op hun foute ex.

Geef een reactie

Laatste reacties (7)