1.251
23

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

De G-spot is van de kaart verdwenen

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Het vaginale orgasme

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Er zijn vragen in de wetenschap die nooit bevredigend beantwoord zijn en de discussies over zo’n onderwerp komen telkens maar terug zonder dat er een echte conclusie wordt getrokken. Eén van die belangrijke vragen is of het vaginale orgasme bestaat. In een reeks publicaties in het vakblad Journal of Sexual Medicine wordt erop ingegaan en ja, het lijkt wel degelijk te bestaan.

Het hoort dus niet thuis in het lijstje Sinterklaas en een hemel waar we terechtkomen als we braaf zijn. Er zijn overtuigende argumenten dat het vaginale orgasme en het clitorale orgasme twee verschillende fenomenen zijnOnderzoekers hebben ook verschillende plekken in de hersenen ontdekt die oplichten bij een vaginaal of een clitoraal orgasme. Wie kan erop tegen het laatste woord van een hersenscan?

Iedereen kan dus gerust gaan slapen nu het antwoord op deze klassieke vraag is gegeven. De G-spot is daarbij echter een beetje van de kaart verdwenen. Wat wel blijft is dat 75 procent van de vrouwen grote moeite heeft ooit een
vaginaal orgasme te bereiken, maar dat zegt verder niets over hun vrouwelijkheid of over de onhandigheid van haar partner. Of het allemaal lukt heeft ook een beetje met de anatomie van de vrouw te maken.

Volg Ivan Wolffers op Twitter

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (23)