Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De grootste humanitaire ramp in Afrika waar u nooit van gehoord heeft

  •  
25-02-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
175 keer bekeken
  •  
19124015036_60c0bd4b9b_z

© cc-foto: European Commission

Het mooie Europese verhaal, dat opvang in de eigen regio bepleit, begint flink veel scheuren te vertonen
De crisis in Nigeria, Tsjaad, Niger en Kameroen, de landen rond het Tsjaad-meer, is één van de grootste rampen van dit moment, maar waarschijnlijk heeft u nooit van deze crisis gehoord. Sinds 2009 zorgt de strijd tussen de gewapende groep Boko Haram en de legers uit de regio voor duizenden slachtoffers. 2,7 miljoen mensen zijn gevlucht. Ik vertrek deze week naar Niger: één van de landen van deze vergeten ramp in een genegeerd conflict.
Europese poorten dicht. Kort geleden sloeg VN-topman Toby Lanzer alarm over de humanitaire crisis in deze regio. Van alle grote rampen krijgt deze amper aandacht en geld. Zeven miljoen mensen staan aan de rand van de hongersdood, zo stelde hij. Daarom is het wrang dat rijke landen nauwelijks geld voor noodhulp voor deze regio over hebben. Onze leiders zijn vooral bezig om de poorten naar Europa dicht te houden. De EU-boodschap is: vang ze op in eigen regio en dat moet vooral niet te veel kosten. Hoewel de regio straatarm is worden 2,7 miljoen vluchtelingen in dorpen en kampen opgevangen. Met regelmaat verschijnen rapporten met alarmerende cijfers over de ramp. De VN waarschuwt voor meer migratie naar Europa, een nieuw argument om landen toch over de streep te trekken om de opvang in de regio te financieren. Het mag niet baten. In 2016 werd door rijke landen niet eens de helft van het budget voor noodhulp gehaald. 199 miljoen dollar was nodig maar 88 miljoen werd binnengehaald. En ook dit jaar – zo voorspelbaar – zal het te weinig zijn.
Noodtoestand in Diffa En nu Niger. Diffa is een stadje in Niger, op de grens met buurland Nigeria. Niger is het armste land ter wereld. De ellende in Diffa, veroorzaakt door Boko Haram en de strijd tegen hen door de regionale troepenmacht, zorgen ervoor dat mensen al jaren kampen met voedsel- en watertekorten. Diffa telt 250.000 vluchtelingen uit buurland Nigeria en de streek zelf. De meesten leven in geïmproviseerde kampen in hutjes van bijeengeraapt plastic langs de kant van de hoofdweg. Het is er zinderend heet, kurkdroog en het landschap bestaat vooral uit zand.
Sinds 2015 voert Boko Haram aanvallen uit in Niger en geldt de noodtoestand. De bevolking vangt de zwaarste klappen op. Complete gebieden zijn gemilitariseerd en tot ‘ no go ’ zones verklaard. Burgers verliezen hun landbouwgrond en moeten hun huizen verlaten. Brommer rijden is verboden, markten gesloten en kunstmest en benzine zijn op de bon. De belangrijkste bron van inkomsten, vissen en het telen en verkopen van rode peper, zijn helemaal verboden. Jongeren hebben niks te doen. Het risico dat ze zich aansluiten bij Boko Haram groeit hierdoor.
Put your money where your mouth is Het mooie Europese verhaal, dat opvang in de eigen regio bepleit, begint flink veel scheuren te vertonen. Europese leiders weten heus wel dat bijna 90% van alle vluchtelingen wereldwijd in hun eigen regio blijft. Het is daarom schandalig dat er voor deze crisis niet meer geld wordt vrijgemaakt. Noorwegen, Duitsland, Nigeria en de VN organiseren vrijdag een conferentie in Oslo om $1,5 miljard bijeen te krijgen. Ook Nederland is uitgenodigd. Minister Ploumen weet dat noodhulp alleen niet genoeg is. Ik roep de minister daarom op om zich in Oslo hard te maken voor een structurele toekomst voor deze regio. Onderwijs, werkgelegenheid, betere basisvoorzieningen en infrastructuur, een toekomst voor de vele jongeren die nu niets hebben. Dat is wat nodig is.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.