5.953
148

eindredacteur Joop

Francisco van Jole is journalist en eindredacteur van Joop.
Verder is hij politiek commentator bij De Nieuws BV en presentator van Draad, een politieke talkshow in Arminius te Rotterdam.

De grootste minderheid

Er is een alternatief voor het Dracula-kabinet, met veel meer steun van de kiezers

Nederland lijkt een rechts minderheidskabinet opgedrongen te krijgen. En niet zomaar een minderheidskabinet maar een die met gedoogsteun slechts kan rekenen op de kleinst mogelijke meerderheid in de Kamer: 76 zetels.

Als PVV-dissident Hero Brinkman uiteindelijk instort omdat hij al maanden door de rest van de fractie als paria wordt behandeld, is de meerderheid foetsie. Ja, de SGP kan nog wat levensverlengende middelen toedienen maar ook dat zal een snelle dood van deze combinatie niet voorkomen. Op een zondag bijvoorbeeld, als de mannenbroeders van de SGP verplicht rust houden.
De winst van deze situatie is dat de optie van een minderheidskabinet ineens open ligt. Want waarom een kabinet van de kleinste minderheid in dit land? Je zou het bijna vergeten vanwege al het triomfantelijk geronk van rechts maar de verkiezingsuitslag wijst uit dat de linkse minderheid aanzienlijk groter is dan de rechtse. 
SP, GroenLinks, PvdA en D66 hebben bij elkaar 65 zetels. Als je ChristenUnie meerekent dan kom je aan 70 zetels. Deze partijen willen er alles aan doen om te voorkomen dat de PVV gaat regeren. Daartegenover staat de combinatie VVD en PVV met slechts 55 zetels, reken SGP mee en je komt aan 57. Dat is fors minder, het is net iets meer dan een derde van de kiezers. 70 versus 57. Waarom kiezen voor die laatste minderheid?
Het goede van het rechtse minderheidsakoord is dat middenpartij CDA heeft getoond principes te laten varen als het landsbelang in het geding is. Dat maakt de weg vrij voor andere coalities. Nee, niet PaarsPlus maar GroenRood: CDA, PvdA, GroenLinks en D66. Bij elkaar goed voor 71 zetels. Zo’n kabinet zou gedoogsteun van de SP en CU kunnen krijgen en daarmee op 91 zetels komen, een comfortabele meerderheid die zelfs voldoende ruimte biedt voor afwijkend stemgedrag.
CDA wilde nooit met SP, maar kan die principiële keuze niet volhouden nu de PVV wel ok blijkt. Voor de SP is het dan ook meteen het uur der waarheid: een rechts Dracula-kabinet dat alles leegzuigt of gedoogsteun aan een redelijk alternatief. Principes of pragmatisme?
Lubbers’ karwei is nog niet af.

Geef een reactie

Laatste reacties (148)