841
18

Voormalig Tweede Kamerlid SP

Harry van Bommel (1962) was tot 2017 tweedekamerlid voor de SP. Sinds 1986 is hij lid van de partij. In 1990 werd hij voor de SP lid van de deelraad Amsterdam Oost en voorzitter van de afdeling Amsterdam Oost. In 1994 werd Van Bommel het eerste SP-gemeenteraadslid in Amsterdam. Sinds de entree van de SP in de Tweede Kamer is Van Bommel beleidsmedewerker Onderwijs en Defensie voor de nieuwe fractie. Hij werkte onder andere mee aan het spraakmakende rapport over (het gebrek aan) kansen voor jongeren "Alles Kids?".

Van Bommel studeerde politieke wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam (afgestudeerd in 1994) en doceerde hij enkele jaren Nederlands en Engels op een MBO-school.

De Grote Poetinshow

Het wordt bijna een statement om straks wel naast Poetin te zitten bij de opening van zijn Spelen

Afgelopen week bezocht ik de fototentoonstelling ‘The Sochi Project’ van Rob Hornstra en Arnold van Bruggen in Antwerpen. De Winterspelen die dit jaar in het Zuid-Russische stadje worden gehouden, zullen de duurste spelen ooit worden. President Poetin heeft niet minder dan 50 miljard euro voor de spelen –ook bekend als de grote Poetinshow- uitgetrokken.

Hornstra en Van Bruggen werkten sinds 2009 aan een omvangrijke documentaire over het subtropische conflictgebied nabij de Noord-Kaukasus. Thema’s die in hun werk terug zijn te vinden zijn corruptie, geweld, terrorisme en toerisme. Die mix levert bijzondere plaatjes op die in het fotomuseum FoMu in Antwerpen te zien zijn.

Vermoedelijk beslist het kabinet vrijdag of de Koning en/of de minister-president naar de opening van de Spelen gaan. Duitsland, Frankrijk, België en de VS hebben al bekendgemaakt hun president of premier niet te sturen. Soms wordt daarbij verwezen naar de homorechten of de mensenrechten in het algemeen die in Rusland onder druk staan.

Ook Human Rights Watch heeft opgeroepen niet op het hoogste politieke niveau bij de opening aanwezig te zijn. Mij lijkt dat ook niet verstandig. Met al die andere afwezigen wordt het bijna een statement om straks wel naast Poetin te zitten bij de opening van zijn Spelen. Dat kan toch ook niet de bedoeling zijn.

Dit artikel staat ook op de weblog van Harry van Bommel

Geef een reactie

Laatste reacties (18)