14.386
179

Redacteur, radiomaker

Joyce Brekelmans (1981) is een nieuwsjunk met culinaire neigingen en een zwak voor woordgrappen. Zij werkt sinds 2013 als redacteur en radiomaker bij BNNVARA en was daarvoor actief als freelance journalist en columnist.

De groteske islamisering van het Binnenhof

Al jaren gedraagt onze volksvertegenwoordiging zich als een ordinaire oplichter die 'Kijk daar, een terrorist!' gilt, om vervolgens achter je rug stilletjes de inhoud van de huishoudbeurs weg te sluizen

Hoewel de door sommigen zo gevreesde ‘islamisering van de samenleving’ zelfs met twee handen en een zaklamp moeilijk te vinden is, begint de islamisering van de politiek zo langzamerhand groteske vormen aan te nemen. Zo werd een verkiezingsdebat over de naderende Provinciale Statenverkiezingen gisteravond volledig gedomineerd door vage stellingen over integratie en terrorisme, en dat op een avond waar nota bene Geert Wilders met griep was thuis gebleven.

De politieke top van Nederland, geheel opgemaakt uit witte mannen van middelbare leeftijd, liet zich vervolgens verleiden om antwoord te geven op de stelling: ‘Uitgereisde jihadisten kunnen beter daar sneuvelen dan terugkeren naar Nederland’. Alleen de premier durfde het daar mee eens te zijn, ongetwijfeld met het succes van Aboutalebs’ internationale  ‘dan rot je maar op’-roadshow nog vers in het geheugen.

Dood en verderf
Buiten het feit dat de Nederlandse provincies precies geen ene fuck met internationaal terrorisme te schaften hebben, is het natuurlijk volstrekt logisch om te hopen dat mensen die voornemens zijn te moorden of zich op te blazen dat niet bij jou in de buurt doen. Maar als inwoner van Irak of Syrië zou ik die instelling van westerse politici toch een stuk slechter trekken. Vooral aangezien ik – als mijn dorp eenmaal is platgebrand en mijn familie vermoord door gehersenspoelde Nederlandse pubers – niet hoef te rekenen op sympathie, als ik vervolgens ergens wil wonen waar dood en verderf niet mijn enige uitzicht zijn.

Want dat is misschien wat me nog wel het meest stoort aan deze opzichtige politieke afleidingsmanoeuvre, niemand is ermee geholpen. Al jaren gedraagt onze volksvertegenwoordiging zich als een ordinaire oplichter die “Kijk daar, een terrorist!” gilt, om vervolgens achter je rug stilletjes de inhoud van de huishoudbeurs weg te sluizen. We worden continu bang gemaakt voor de 4 procent van de Nederlanders die god toevallig Allah noemt, terwijl ondertussen zo’n beetje alle zaken waar de politiek verantwoordelijk voor is in de soep lopen.

Jihadi John
Natuurlijk is religieus extremisme een gigantisch probleem en moet er nagedacht worden over hoe we de opmars van IS en Boko Haram kunnen stoppen, maar dat is niet iets waar de Nederlandse politiek – laat staan de provincie – toe in staat is. Sterker nog, Nederland voert economisch en sociaal beleid dat extremisten in de kaart speelt. Hadden we namelijk ooit serieus werk gemaakt van investeren in duurzame energie, dan vloeiden er nu niet zoveel van onze euro’s via ‘bondgenoten’ als Saoedi-Arabië naar IS. En als we Nederlandse kinderen van ouders met een ‘niet-Westerse’ achtergrond niet consequent als een etnisch gebrandmerkt probleem hadden behandeld, dan keken er misschien nu wat meer pubers naar Enzo Knol op YouTube, in plaats van naar Jihadi John.

Nogmaals, ik verwacht niet dat alle wereldproblemen in Den Haag kunnen worden opgelost, maar het zou toch verdomd fijn zijn als zaken als de zorg, de werkloosheid, het onderwijs en het milieu/klimaat gewoon de aandacht krijgen die ze verdienen. Juist in verkiezingstijd. En juist omdat er daar wel haalbare doelen zijn waarbij Nederlandse politici het verschil kunnen maken.

Geef een reactie

Laatste reacties (179)