Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De hand van God? Oh nee, van Sharon Dijksma

  •  
06-06-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
RTEmagicC_3819814691_6c30440ab6_o.jpg
In het kippenrijk zijn haantjes de klos
Jaarlijks worden zo’n veertig miljoen ééndagshaantjes in de pluimveesector direct nadat ze uit het ei kruipen afgemaakt. Ze brengen geen geld op omdat ze én geen eieren kunnen leggen én omdat ze niet makkelijk vet te mesten zijn en dus moeten ze dood. Van een kale kip kun je niet plukken en met de economie op zijn gat kun je die kale kip maar beter een kopje kleiner maken. Zoiets.
Als het aan staatssecretaris Sharon Dijksma ligt komt hier verandering in. Zij droomt ervan de levens van de veertig miljoen kuikens “te redden” door het geslacht nog voordat de kuikentjes uit hun ei komen, te achterhalen. Nobel streven, zou je denken, als het haar inderdaad om de verspilling van kippen zou gaan. Maar daar draait het niet om. Dijksma wil alleen op tijd weten of de kuikens zullen uitgroeien tot haantjes om te voorkomen dat de eieren in de broedmachine worden gelegd en daarmee onnodig tijd, energie en dus geld kosten.
Het idee is, zo schrijft Dijksma, om “een gen van een kwal, dat onder een bepaalde lichtbron fluorescerend oplicht, te koppelen aan het geslachtschromosoom van mannelijke kuikens. De eieren met daarin de mannelijke embryo’s kunnen dan onder een lichtbron herkend en uitgeselecteerd worden”. Het klinkt nauwelijks schadelijk, bovendien is aan de universiteit van Edingburgh jarenlang onderzoek gedaan waaruit tot nu toe geen nadelen voor kippen zijn geconstateerd. Dus waar wachten we nog op?
De staatssecretaris belooft ons bovendien dat de toekomstige legkippen zelf níet genetisch gemodificeerd zullen zijn noch zullen de genetisch gemodificeerde eieren voor consumptie gebruikt worden. Volgens de Europese regelgeving mogen de eieren met het zogenoemde transgen niet in de voedselketen terecht komen, maar moeten ze vernietigd worden. De ééndagshaantjes zullen dus als ééndagseieren al gekraakt worden.
De oplossing voor het afmaken en weggooien van 40 miljoen kuikens is ze dan maar weg te gooien als ei, want daarmee kan de bio-industrie lekker efficiënter werken.
In Nederland is gekozen voor een systeem waarbij legkippen en vleeskippen in de industrie gescheiden worden, omdat het efficiënter is om duizenden kippen op elkaar te stapelen en eitjes te laten poepen, dan de natuur zijn gang te laten gaan. Talloze kippen worden in hokken gestopt en volgespoten met van alles en nog wat, om er maar voor te zorgen dat ze zo groot mogelijk worden en als sappige plofkip in de supermarkt komen te liggen. Ergens moet toch een grens getrokken worden? Als het niet om dierenwelzijn gaat, dan op zijn minst om het welzijn van de mens en al wat wij naar binnen werken. 
Gelukkig lijkt een meerderheid in de Tweede Kamer het niet eens te zijn met het voorgenomen plan van Dijksma om de Dienst Landbouwkundig Onderzoek toestemming te verlenen voor een onderzoek naar de genetische modificatie. Zelfs partijgenoot Sjoera Dikkers zegt niets te zien in de glow in the dark-eieren. Dijksma wil verspilling voorkomen door de ééndagshaantjes voortijdig al af te maken, want een gekraakt eitje is immers geen dood haantje. En 40 miljoen kapotte eieren zijn geen verspilling?

Meer over:

opinie, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.