8.647
83

schrijfster

Claudia Biegel (Amsterdam, 1957) studeerde culturele antropologie aan de UvA.

In voorjaar 2011 debuteerde ze met Foute Sarahs. Een roman over vooroordelen tegen vrouwen van vijftigplus waarvan ook een muzikaal theaterstuk is gemaakt.

Haar tweede roman Rusteloze benen volgt in 2015. Een familiedrama tegen de achtergrond van een traumatische KOPP-jeugd.

In de herfst van 2015 verscheen Verbrande levens een bundel van elf korte verhalen over waarom mensen op de vlucht slaan.

Lente 2019 verschijnt Claudia’s vierde boek over intergenerationele overdracht van oorlogstrauma’s. Het boek is gebaseerd op het oorlogsdagboek dat haar moeder bijhield in Tjideng, een Jappenkamp in het voormalig Nederlands-Indië.

Naast haar schrijfwerkzaamheden werkt Claudia Biegel als communicatieadviseur. Ze is moeder van twee kinderen en woont samen met haar man in Amsterdam.

Meer informatie: www.claudiabiegel-messcherpeteksten.nl

De Hitlerarisering van de samenleving is allang een feit

Hoezo is het 'ongepast' om Wilders met Hitler te vergelijken? 

“De vergelijking die ik maakte is ongepast en had ik niet mogen maken”, aldus PvdA-bestuurder Fouad Sidali over zijn vergelijking tussen Geert Wilders en Adolf Hitler. Zijn vergelijking maakte hij naar aanleiding van de uitspraak van Wilders over de wenselijkheid van minder Marokkanen in Den Haag. Wat is dat toch, vraag ik me af, dat taboe rondom vergelijkingen met Hitler? Waarom plaatsen we Hitler op zo’n onaantastbare hoogte? Per slot van rekening is ook Hitler maar een mens geweest. Zoals wij allemaal, was hij een product van zijn geschiedenis, cultuur en samenleving. Sterker nog: zo’n mens als hij is niet zomaar uit de lucht komen vallen. Een Hitler is de uiteindelijke oogst van eeuwenlang consequent en systematisch haat zaaien.

Een mens als Hitler wordt niet gemaakt door sluwe en verwerpelijke duivelsaanbidders. Iemand als Hitler wordt gemaakt door gewone mensen als u en ik. Konden we het kwaad maar toeschrijven aan duivels die ver weg van ons hun walgelijke plannen uitbroeden. Iets waar wij als rechtgeaarde burgers niets mee te maken hebben en daarom ook niet verantwoordelijk voor zijn.

Natuurlijk kun je Hitler niet vergelijken met Wilders of andersom. Maar het is wel de optelsom van honderden Wildertjes die uiteindelijk een Hitler voortbrengen. Die de weg plaveien met haat zaaiend gedachtegoed dat opeenvolgende generaties met de paplepel krijgen ingegoten. Het idee dat Marokkanen een last zijn voor de samenleving zoals Wilders onlangs verkondigde in Den Haag, nestelt zich snel en geruisloos in het DNA van de Nederlandse cultuur. Haat tegen Marokkanen wordt langzaam maar zeker onderdeel van ons collectief onderbewustzijn. Net zoals haat tegen Joden door eeuwenlange negatieve propaganda en haat zaaien deel werd van de Europese cultuur. En als dan uiteindelijk op een dag onze Frankenstein opstaat, hoe die dan ook mag heten en misschien is het wel een vrouw, schrikken we waarschijnlijk van de gevolgen. Dit hadden we niet bedoeld…

Wilders is geen Hitler zoals geen enkel mens een ander mens is. Maar de Hitlerarisering van de samenleving (consequent haat zaaien tegen bepaalde bevolkingsgroepen) is allang een feit. En daarvoor kun je Wilders wel degelijk verantwoordelijk houden. Maar niet alleen Wilders. Op een enkele uitzondering na, doen wij allemaal mee. Of door ons afzijdig te houden, of door ons door Wilders op het sleeptouw te laten nemen.

We staan niet aan de Dawning of the Age of Aquirius. We staan aan de dawning van een verdergaande Hitlerarisering van de samenleving. En wie beweert dat deze vergelijking ongepast is, raad ik aan de geschiedenis eens goed te bestuderen.


Laatste publicatie van Claudia Biegel

  • Rusteloze Benen

    Roman

    2015


Geef een reactie

Laatste reacties (83)