599
3

Mediaonderzoeker

Dick Wensink is socioloog en mediaonderzoeker

De Hond meester koffiedik kijker

Winnaar Televizierring juist voorspeld

Sommige mensen weten wat er in de toekomst gaat gebeuren. Ze beheersen de kunst van het koffiedik kijken.

Maurice de Hond is zo iemand. Hij doet onderzoek onder de Nederlandse bevolking en vraagt daarin wat u en ik van plan zijn. Hij telt vervolgens de antwoorden op, berekent percentages en weet hoe het zit. Zo kan hij bijvoorbeeld de verkiezingsuitslagen voorspellen en weet hij op de avond voor de verkiezingen hoe de uitkomst zal zijn.

Hoewel, gewoontegetrouw noemt hij vlak voor de dag van de uitslag niet alleen zijn prognoses maar ook (terecht) de aanzienlijke marges die daarbij horen en het voorbehoud dat nog heel wat kiezers pas in het stemhokje hun keuze zullen maken. En dan nog kan het misgaan. Zo overtrof het aantal zetels dat bijvoorbeeld de VVD tijdens de laatste verkiezingen won de maximale marge die hij de voorafgaande avond noemde. En als je de hele uitslag naast zijn voorspellingen legt ontstaat er toch wel een beetje pover beeld.

Daarom is het goed dat hij nu ook bij andere belangrijke verkiezingen ‘traint’. Zo was hij enkele uren voorafgaand aan de uitreiking van de Televizierring te gast bij De Wereld draait door om de uitslag al vast bekend te maken. Daar had hij immers in zijn panel naar gevraagd. Nederland zou volgens hem als volgt kiezen. Eén zou the Voice of Holland worden met 45%, twee Wie is de Mol met 32% en drie Ali B op volle toeren met 23%.

‘Maar’, niet heel Nederland zou natuurlijk gaan stemmen en daarom had hij ook nog even gevraagd naar de voorkeur van die Nederlanders die ook echt aan de verkiezing zouden meedoen. Eén the Voice of Holland met 36%, twee Wie is de Mol 34% en drie het programma van Ali B op volle toeren met 30%.

“Maar”, legde hij uit, “het zou zomaar nog anders kunnen”. Het programma The Voice of Holland werd immers tijdens de verkiezingen (de tijd dat er gestemd mocht worden) uitgezonden. En dan zou het toch zo maar kunnen zijn dat de kijkers naar dat programma nog even op the Voice of Holland zouden stemmen. En dat kun je natuurlijk niet voorspellen.

Een paar uur later bleek dat Maurice de Hond een goede voorspelling had gedaan. The Voice of Holland won met 47%. Jammer wel weer dat hij Wie is de Mol op de tweede plaats had gezet want dat kwam niet uit. Ali B op volle toeren werd tweede met 29% van de stemmen. En drie werd Wie is de Mol met 24% van de stemmen.

Gesteld nu dat je de uitslag had moeten voorspellen zonder onderzoek, dan had je misschien gezegd dat alle drie programma’s evenveel kans hadden.  Dan zou de uitkomst dus iets als 33%, 33% en 34% moeten zijn. Die uitkomst (drie maal 33%) wijkt opgeteld 27% af van de echte uitslag. De ‘gecorrigeerde’ uitslag van Maurice de Hond, dus rekening houdend met het feit dat niet iedereen gaat stemmen, wijkt opgeteld 22% af van de uitkomst. Dat is niet echt veel beter.

Maar gesteld nu dat je met jouw voorspelling rekening had gehouden met de kijkcijfers van de programma’s, door bijvoorbeeld The Voice of Holland een paar % meer kans te geven, dan is het al bijna onmogelijk om minder goed dan de Hond te voorspellen. Kortom de voorspellingen van de Hond zijn niet echt top.

Gelukkig is Maurice de Hond zelf heel goed voorspelbaar. Of hij er nu een handvol zetels naast zit of totaal, zoals destijds in zijn rol van Millenium-bug deskundige, waarin hij grote problemen voorspelde en zijn familie adviseerde om maar voor de zekerheid een bad met kraanwater te laten vollopen, het maakt allemaal niet uit. Eén ding is zeker als hij een gelegenheid krijgt om op televisie te orakelen zal hij het niet nalaten.

Geef een reactie

Laatste reacties (3)